Voldemort színész megvédi JK Rowlingot a transzneműek vitájában

JK Rowling nem egy “obszcén uber-jobboldali fasiszta” Ralph Fiennes színész, aki Voldemortot alakította a Harry Potter-filmekben, mondta. Kommentálta azt a visszhangot, amellyel a szerző szembesül a transzneműekkel kapcsolatos álláspontja miatt. A hétvégén a New York Times-nak nyilatkozva a színész elmondta, hogy a Rowlingot ért visszaélések “undorító” és megdöbbentő,” és megjegyezte, milyen pozitív hatást gyakoroltak a könyvei. „Rowling írta ezeket a nagyszerű könyveket a felhatalmazásról, arról, hogy a fiatalok emberi lénynek találják magukat.” – mondta Ralph a konnektornak. “Arról szól, hogyan leszel jobb, erősebb, erkölcsileg jobban koncentráló emberré.” Fiennes ezt annak ellenére mondta „meg tud érteni egy olyan nézőpontot, amely dühös lehet azért, amit a nőkről mond” hangsúlyozta, hogy Rowling nem valami “obszcén, szélsőséges jobboldali fasiszta.”

„Csak egy nő azt mondja: „Nő vagyok, és úgy érzem, nő vagyok, és azt akarom mondani, hogy nő vagyok.” – jelentette ki a színész, megjegyezve, hogy akkor is érti, honnan jön a szerző, még akkor is, ha ő maga nem nő. A magát feministának valló Rowling két évvel ezelőtt a transznemű vita középpontjában találta magát, miután egy esszét publikált, amelyben kritizálta a gender ideológiáját, és aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a biológiai férfiak behatolnak a csak nők számára fenntartott terekbe. Válaszul a szerzőt azzal vádolták, hogy a “fasiszta” és „transzfóbiás”. Míg a Harry Potter-filmeken dolgozó stábtagok többsége azóta csatlakozott Rowling elítéléséhez, Fiennes azon kevesek egyike, akik megvédték a szerzőt. 2021 márciusában a színész mondta A Telegraph, hogy ő „Nem értem a rá irányuló vitriolt” és hogy úgy véli „A vádaskodás és az irracionális elítélésének ez a kora.”

Zavarónak találom azt a mértékű gyűlöletet, amelyet az emberek az övéktől eltérő nézetekkel és a nyelvezet másokkal szembeni erőszakával kapcsolatban fejeznek ki. – mondta Fiennes. A hónap elején Rowling is szembeszállt Nicola Sturgeon skót első miniszter azon tervével, amely szerint szinte bárki törvényesen megváltoztathatja a nemét anélkül, hogy orvosi diagnózisra lenne szüksége. A szerző azzal érvelt, hogy ez lehetővé teszi „ragadozó férfiak” akiket nem végeztek semmilyen nemváltó műtéten vagy hormonkezelésen, hogy szabadon beléphessenek a női terekbe, például öltözőkbe, kórházi osztályokba és börtöncellákba. Rowling elítélte Sturgeont, mint a “a nők jogainak lerombolója” és figyelmeztetett, hogy az új szabályokból eredő szexuális zaklatás, kukkolás, zaklatás vagy nemi erőszak teljes felelőssége a skót parlamentet terheli. Sturgeon azt válaszolta, hogy mindenkinek joga van kifejteni véleményét, ahogy akarja.

Leave a Comment