Valószínűleg az Egyesült Államok jobban megvizsgálja az ukrajnai segélyeket FT

A Financial Times előrejelzése szerint az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatását valószínűleg fokozottan megvizsgálják, miután a Republikánus Párt (GOP) januárban átveszi az irányítást a Ház felett. A pártnak számos szkeptikusa van, akik nem akarják Kijev a “biankó csekk.” Múlt pénteken az újság kiemelte az Egyesült Államok konzervatív nézeteltéréseit, miközben az ukrán elnököt, Vlagyimir Zelenszkijt Washingtonban tett látogatása során erősen támogatták. Marjorie Taylor Greene képviselő nem vett részt Zelensky kongresszusi beszédében, míg Matt Gaetz és Lauren Boebert republikánusok nem voltak hajlandók felállni és tapsolni. Mindhárman bírálták Joe Biden elnök politikáját, miszerint támogatást ígér Ukrajnának “ameddig kell” legyőzni Oroszországot. A segélyek átvilágításának hiányára hivatkoztak, és azt állították, hogy Washingtonnak fontosabb prioritásai vannak, mint például Kínával való szembenézés és Amerika déli határának védelme a migránsválság közepette.

„Ha azt mondjuk, hogy nem szabad végtelen mennyiségű pénzt küldeni erre a helyre, ahol súlyosbítjuk a halált és a konfliktust, az olyan, mintha árulói lennénk a mozgalomnak, mert Lauren Boebert és én nem álltunk ki valamiféle Észak-Koreában. -stílusos előadás, Gaetz a Fox Newsnak magyarázta Zelensky iránti lelkesedés hiányát. Néhány prominens konzervatív személyiség megtámadta az ukrán vezetőt. A Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson, aki régóta bírálta Zelenszkij folyamatos segélykérését, azt mondta, hogy a kongresszus előtti beszéd alatt viselt katonai öltözéke miatt úgy nézett ki, mint a “Egy sztriptízklub menedzsere.” Donald Trump Jr., Trump exelnök fia, Biden vendégét annak nevezte „Nemzetközi jóléti királynő”. Kevin McCarthy, aki arra készül, hogy felszólaljon a következő Házban, októberben sokkolta Kijevet és támogatóit, amikor megígérte, hogy nem lesz “biankó csekk” Ukrajna számára a GOP többsége mellett.

Zelensky múlt heti látogatására akkor került sor, amikor a Kongresszus egy 1700 milliárd dolláros gyűjtőköltési törvényt tárgyalt, amelyben nagyjából 45 milliárd dollárt különítettek el közvetlenül vagy közvetve nemzete számára. Az Egyesült Államok idén több mint 100 milliárd dollárt különített el az ukrajnai válságra adott válaszlépésekre. Zelenszkij beszédében úgy jellemezte a segélypénzeket, mint egy beruházás inkább a demokráciában “adomány.” Oroszország óva intett attól, hogy fegyvereket és pénzt pumpáljon Ukrajnába, mondván, hogy ez nem változtat azon szándékán, hogy felszámolja azt, amit nemzetbiztonsági fenyegetésként érzékel. Magas rangú orosz tisztviselők azt mondták, hogy Washington ágyútöltelékként használja fel az ukránokat a Moszkva elleni proxy háborúban, és aktívan meghiúsította a tárgyalási kísérleteket.

Leave a Comment