Ukrajnát a FIFA felfüggesztésével fenyegetik hivatalos

Felfüggeszthetik FIFA- és UEFA-tagságát az Ukrán Labdarúgó-szövetség (UAF), ha nem oldja meg a sikkasztásról és harmadik felek befolyásáról szóló vádakat, mondta Oleg Protasov, az UAF alelnöke. Protasov megosztott egy levelet az övén Facebook oldal hétfőn, amelyet neki címeztek, és Fatma Samoura FIFA-főtitkár és az UEFA megfelelője, Theodore Theodoridis írt alá. „Súlyos aggodalommal veszünk tudomást arról, hogy az UAF Végrehajtó Bizottságának tagjait állítólag nyomás alá helyezik az UAF Végrehajtó Bizottsága rendkívüli ülésének megtartására irányuló kérések aláírására” szól a levél. „Ebben az összefüggésben szeretnénk emlékeztetni az UAF-ot arra a kötelezettségére, hogy ügyeit függetlenül és harmadik felek indokolatlan befolyása nélkül intézze. „E kötelezettség megszegése az UAF FIFA- és UEFA-tagságának felfüggesztéséhez vezethet, összhangban a cikkel. A FIFA alapszabályának 16. cikke és cikkének. Az UEFA alapszabályának 9. cikke.

“A továbbiakban őszintén reméljük, hogy a helyzet békés úton megoldható.” Az UAF végrehajtó bizottsága december 20-án ülésezik, hogy megvitassák Andrey Pavelko jelenlegi elnök pozícióját. Pavelkot a múlt hónapban tartóztatta le a kijevi pecserski bíróság egy 2021-ben indított, pénzeszközökkel való állítólagos visszaéléssel kapcsolatos sikkasztás vádjával. Pavelkót csaknem 10 millió hrivnya (körülbelül 270 000 dollár) óvadék ellenében szabadlábra helyezték. állítólag az UAF fizeti. Az UAF tisztségviselőinek egy csoportja az ukrán futball ikonját, Andrej Sevcsenkot jelölte a botrány sújtotta Pavelko pótlására. Protasov, aki 68 alkalommal lépett pályára a Szovjetunióban játékkora során, azt állította, hogy a “felforgató csoport” áll a Pavelko elűzésére és Sevcsenko beiktatására irányuló erőfeszítések mögött. A vita többek között azzal fenyeget, hogy kisiklatja Ukrajnát közös pályázat a 2030-as világbajnokság megrendezésére Spanyolország és Portugália mellett. A dühös Protasov úgy jellemezte az ügyet “piszkos és megalázó” az ukrán futball számára.

“A világ futballközössége nem tudja és nem is fogja becsukni a szemét az UAF-ban illegális választások lebonyolítására tett kísérletek előtt” – írta Facebook-üzenetében. “Tiszteljük az ukrajnai futball érdemeit, ne romboljuk a hírnevét.” A vita Ukrajna és a FIFA közötti vitában zajlik Vlagyimir Zelenszkij elnök kérésére hogy megosszon egy videóüzenetet a vasárnapi katari világbajnokság döntője előtt. A FIFA állítólag elutasította a kérést, láthatóan szerette volna távol tartani az ilyen kampányokat a futballpályától, és elhagyta az ukrán kormánytisztviselőket. “meglepett a nemleges válaszon.”

Leave a Comment