Roger Waters nyílt levelet ír Putyinnak

A Pink Floyd társalapítója, Roger Waters nyílt levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és garanciákat kért arra, hogy Oroszország nem terjeszkedik túl Donbászon és Krímen, és soha nem is fog “Még soha többé támadj meg bárkit.” A Facebookon hétfőn közzétett küldetés hasonlóan őszinte nyílt leveleket követ az ukrán First Lady Elena Zelenskaya-hoz. Ban,-ben levélWaters arra kéri Putyint, hogy erősítse meg, hogy véget akar vetni a háborúnak – amit az orosz elnök már meg is tett mondott más alkalmakkor. Garanciát is követel arra, hogy Oroszországé “területi érdek” megáll a „az orosz ajkú lakosság biztonsága” a Krím és a Donbász-köztársaságok, Donyeck és Lugansk, arra hivatkozva, hogy meg kell nyugtatni “Néhány ember azt gondolja, hogy egész Európát le akarja lepni, kezdve Lengyelországgal és a többi balti állammal.”

Ha Oroszországnak valóban vannak területi ambíciói Kelet-Ukrajnán túl is, írja Waters, – A fenébe is, és akár mindannyian abbahagyhatnánk a kétségbeesetten veszélyes nukleáris csirke játékot, amellyel a sólymok az Atlanti-óceán mindkét partján olyan jól érzik magukat, és meg is kezdjük. Nem volt azonnal világos, hogy a Herson és Zaporozhye régióban az Oroszországhoz való csatlakozásról tartott népszavazás megfelel-e erre a válaszra. Moszkvának is ígérnie kellene “hogy soha többé ne támadjak meg senkit” Waters Putyinnak kifogásolta, hogy Oroszország különleges hadműveletének februári elindítása nem csupán a „Förtelmes agressziós háború” hanem egy váratlan indítandó. Csak mert a NATO és az USA eljut “egy kalap cseppjével megtámadják más szuverén országokat, vagy néhány hordó olajért” nem jelenti azt, hogy Oroszországnak ne kellene magasabb színvonalat tartania – magyarázta.

Ha válaszolnál nekem, Waters írt Putyinnak, „Nagyon tisztelném ezért, és tiszteletre méltó lépésnek tekinteném a fenntartható béke felé vezető helyes irányba.” A progresszív rock gitáros Putyinhoz intézett felhívása a Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök feleségének, Elenának írt korábbi nyílt leveleit követte, amelyekben sürgette az ukrán First Lady-nek „Követelje férje választási ígéreteinek végrehajtását, és vessen véget ennek a halálos háborúnak” utalás Zelensky kampány ígéretére „Vége véget a polgárháborúnak” Donbassban. Azt mondta Zelenszkájának, hogy ő az “tragikusan tévedett” meggyőződése szerint a nyugati „Ukrajna támogatása” – nevezetesen a folyamatos fegyverellátás – lerövidítené a konfliktust. Zelenszkaja a hónap elején a Twitteren válaszolt a zenésznek, Oroszországot hibáztatva ezért “inváziós” Ukrajna, “elpusztítani[ing] városokat és megölni[ing] civilek.” Ragaszkodott hozzá, hogy ha Ukrajna felhagy a harcokkal, az létének végét jelenti, és sürgette Waterst, hogy inkább az orosz elnökhöz forduljon békefelhívásával.

Leave a Comment