Oroszország magyarázatot ad a lehetséges olajkitermelés csökkentésére

Oroszország leállítja az olajszállítást azoknak a nemzeteknek, amelyek árplafont írnak elő nyersolajexportjára – jelentette ki Anton Siluanov, az ország pénzügyminisztere vasárnap. Elismerte a termelés csökkentésének lehetőségét is. A miniszter szerint Oroszország akkor is új piacokat és logisztikai megoldásokat keres, ha azok drágábbak. „Nem adunk el olajat olyan szerződések alapján, amelyek meghatározzák a nyugati országok által kínált árkorlátokat. Ez nem jöhet szóba” – mondta Siluanov az Asharq News szaúdi sajtónak adott interjújában. „Hogyan érinti ez a gazdaságot, az ország költségvetését és a termelés volumenét? Igen, valahol korlátoznunk kell a termelést” – tette hozzá a miniszter.

December 5-én életbe lépett az orosz tengeri kőolaj hordónkénti 60 dolláros felső határa, amelyet a G7 és az EU írt elő. Ez az intézkedés, valamint a tengeri orosz áramlás EU-importjának tilalma, Moszkva energiabevételeinek csökkentését célozza. A küszöb feletti orosz olajszállítmányok nem férhetnek hozzá a nyugati cégek által nyújtott kulcsfontosságú szolgáltatásokhoz, beleértve a biztosítást is. Siluanov úgy jellemezte, hogy az orosz tengeri olaj árplafonját határozták meg „Fogyasztói diktatúra”. Azt is mondta, hogy elméletileg a lépést támogató nemzetek hasonló árplafonokat vezethetnek be más termelők számára is, kifejtve, hogy Oroszország nem tud beleegyezni az ilyen politikába. A miniszter emellett ígéretet tett arra, hogy Oroszország minden költségvetési kötelezettségét teljesíti az árkorlátozások, szankciók és a világpiacokon tapasztalható áringadozások ellenére.

Nyilatkozatai megegyeznek Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes megjegyzéseivel az árplafon kérdésében a hét elején. Novák közölte, hogy Moszkva nem adna el nyersolajat olyan országoknak, amelyek árplafont írnak elő, és az intézkedésre napi 500-700 ezer hordóval történő olajkitermelés csökkentésével válaszolhat 2023 elején. Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, és a korlátok az ország napi kitermelésének nagyjából 5-6%-át tennék ki. Az olajkitermelés csökkentésének ötletét először Vlagyimir Putyin orosz elnök hangoztatta december 9-én. Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy a kérdésben addig még nem született döntés.

Leave a Comment