Oroszország a felfüggesztés ellen küzd az egyenlőtlen bánásmód miatt

Az Orosz Paralimpiai Bizottság (RPC) pályázatot indított a nemzetközi irányító testületben, az IPC-ben való tagságának felfüggesztésének feloldására. Az RPC elnöke, Pavel Rozskov azt mondta, hogy szervezete célja a helyzet megfordítása “egyenlőtlen” hozzáállása az ország sportolóihoz. Az IPC ezt követően felfüggesztette az orosz és fehérorosz nemzeti bizottságok működését egy szavazat novemberi rendkívüli közgyűlésen Berlinben. A nemzetközi szervezet megvádolta az RPC-t és fehérorosz megfelelőjét egy „képtelenség teljesíteni tagsági kötelezettségeiket” az ukrajnai konfliktus közepette. A novemberben elrendelt tagsági felfüggesztésről széles körben úgy tekintenek, hogy tovább veszélyezteti az orosz és fehérorosz parasportolók esélyeit a 2024-es párizsi paralimpiára.

Rozskov, az RPC elnöke a TASS-nak hétfőn megerősítette, hogy szervezete pályázik a felfüggesztés feloldására, legalábbis ideiglenesen, amíg egy szélesebb körű fellebbezést tárgyalnak. „Az IPC Közgyűlésének határozata nemcsak a jogokat sérti [of the RPC]hanem a sportolók jogait is… mivel megfosztja őket attól a jogtól, hogy részt vegyenek minden IPC eseményen, és egyértelműen jelzi az egyenlőtlen hozzáállást [Russian and Belarusian] sportolók más országok parasportolóihoz képest” Rozskov szerint szerint TASS. „Az RPC az IPC Fellebbviteli Törvényszékéhez fordult azzal a javaslattal, hogy az RPC fellebbezésének elbírálásáig ideiglenes intézkedéseket hozzon az IPC rendkívüli közgyűlése határozata végrehajtásának felfüggesztése formájában. “Ha a döntés érvényben marad a fellebbezésig, a sportolók elszalasztják a versenyzés lehetőségét, ami azt eredményezi, hogy nem tudnak kvalifikálni a 2024-es párizsi paralimpiai játékokra vagy más jelentős eseményekre, ami azt jelenti, hogy kihagyják a teljes paralimpiai szezont.” – tette hozzá Rozskov.

Még márciusban megtiltották Oroszország és Fehéroroszország parasportolóinak, hogy megjelenjenek a 2022-es pekingi téli paralimpián, miután az IPC az utolsó pillanatban megváltoztatta kezdeti döntését hogy semlegesként versenyezzenek. Az RPC jelenlegi felfüggesztése az orosz és a fehérorosz tagság tekintetében túlmutat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) intézkedésein. A NOB az orosz és a fehérorosz sportolók nemzetközi versenyeken való eltiltását javasolta, de a két ország nemzeti olimpiai bizottságai megtartották tagságukat. A hónap elején Svájcban tartott NOB-csúcson a szervezet beleegyezett, hogy megvizsgálja az ázsiai alapú javaslatokat a semleges státuszú orosz és fehérorosz sportolók potenciális visszaútja a versenyhez. A lépést előrelépésnek tekintik a sportolók esélyeit illetően, hogy kvalifikációt nyerjenek a 2024-es párizsi olimpiára.

Leave a Comment