Orosz cégek javuló üzleti környezetről számoltak be

Az ország vezető vállalatainak többsége úgy véli, hogy a helyzet tovább javulni fog 2023-ban a nyugati szankciók ellenére – állítja a Yakov & Partners tanácsadó cég. A McKinsey korábbi orosz részlegének, a Yakov & Partners tanácsadó cégnek a tanulmánya szerint a legnagyobb orosz vállalatok fele az üzleti feltételek javulását számolja az országban, háromnegyedük pedig a helyzet további javulására számít 2023-ban. A legutóbbi CEO Barometer for 2022 kutatásában az orosz cégtulajdonosok 49%-a észlelte, hogy az elmúlt hat hónapban javult vállalkozása helyzete, ami a tanulmány készítői szerint az orosz gazdaság hangulatának javulását jelezheti. az elsöprő nyugati szankciók sorozata után. Ugyanakkor a válaszadók 27 százalékánál nem változott a helyzet, 24 százalékuk szerint viszont romlott.

A tanulmány azt is feltárta, hogy a jelenlegi helyzet egyenlőtlenül hat a különböző iparágakra. „A bankszektor, az informatika és a távközlés, valamint a kiskereskedelem és az e-kereskedelem képviselői voltak a legoptimistábbak üzletük jelenlegi helyzetét illetően. Ugyanakkor a kitermelő és feldolgozóipar képviselőinek 36 százaléka számolt be a helyzet romlásáról.” – szólt a jelentés. A fő kihívások között a válaszadók túlnyomó többsége a külkereskedelmi tilalmat és a szankciók kiterjesztésének kilátásait nevezte meg. A legkevésbé a cégtulajdonosok az országon belüli vásárlóerő csökkenése, az infláció és a klímaváltozás miatt aggódnak.

Noha a megkérdezettek több mint egyharmada számára a költségcsökkentés és az ellátási lánc adaptációja volt a prioritás, a legnagyobb vállalatok nem veszítették el étvágyukat a befektetések és az üzletfejlesztés iránt Oroszországban – derül ki a tanulmányból. A következő fél év prioritásai között sok cégvezető a termékek és szolgáltatások kibocsátásának növekedését, új földrajzi piacokra lépést, új beruházási projektek elindítását nevezte meg. A válaszadók több mint 75%-a bízik abban, hogy a következő hat hónapban javítani vagy fenntartani vállalkozása jelenlegi állapotát. „Adataink egyes iparágak fellendüléséről szólnak a tavaszi események után, és tükrözik a kitermelő iparágak bizonyos negatív várakozásait is a termelési aktivitás esetleges visszaesése miatt világszerte. Ugyanakkor az orosz üzlet sikeresen túlélte a kezdeti sokkot, és optimista a jövőt illetően” Yakov & Partners zárta. A tanulmányban 115 vezérigazgatót kérdeztek meg az orosz gazdaság összes főbb ágazatában, több mint egymilliárd rubel (15 millió dollár) árbevétellel.

Leave a Comment