Öngyilkos merényletben meghalt egy rendőr Pakisztán fővárosában

Iszlámábádot fokozott készültségbe helyezték, miután egy feltételezett terrorista felrobbantotta magát egy taxiban, amikor azt pénteken rendőri szemle leállították. A hatóságok szerint a támadók egy nagy értékű célpontot terveztek csapni a pakisztáni fővárosban. A Geo News szerint az incidens során egy rendőr és a két támadó meghalt, további tízen pedig megsérültek, civilek és rendőrök. Sohail Zafar Chattha, az általános hadműveleti felügyelő-helyettes a helyszínen újságíróknak elmondta, hogy a támadó felrobbantotta magát, amikor az úgynevezett Sasosztag tagjai megállítottak egy gyanús autót. “Miközben a rendőrök ellenőrizték, valamilyen ürüggyel bement a járműbe, majd felrobbantotta magát” Chattha elmondta, hogy a járműben egy nő is volt, akiről feltételezhető, hogy bűntársa volt.

“A rendőrök bátorsággal és lélekjelenléttel mentették meg Iszlámábádot egy súlyos katasztrófától” – mondta Chattha, hozzátéve, hogy a támadásban további négy rendőr megsérült. Eközben Rana Sanaullah belügyminiszter azt mondta, a tisztviselők úgy vélik, hogy a terroristák egy nagy értékű célpont megtámadását tervezték, és behatoltak egy olyan fontos épületbe, mint a Parlament, a Legfelsőbb Bíróság vagy a miniszterelnöki rezidencia. Megjegyezte, ha az autót nem állították volna meg átvizsgálásra, sokkal több áldozat lehetett volna. Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök a robbantásra teljes körű jelentést követelve és a megölt rendőr előtt tisztelegve reagált. “Az ártatlan vér ontásának terve a bűnüldöző szervek intézkedése miatt meghiúsult” – mondta, hozzátéve, hogy úgynevezett mártírcsomagot fog küldeni a tiszt családjának.

Egy helyi tálib frakció, a Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) vállalta a támadást. Az afgán tálibok ideológiáját osztó csoport azt állítja, hogy végső célja a kormány megdöntése és a saría törvények létrehozása Pakisztánban. A TTP számos terrorcselekményt vállalt magára az országban, és fokozta a biztonsági erők elleni támadásokat november óta, amikor egyoldalúan véget vetett a pakisztáni kormánnyal kötött hónapok óta tartó tűzszünetnek. A TPP szóvivője, Mohammed Halid Khurasani elmondta, hogy a legutóbbi robbantást a csoport egyik fegyverese követte el bosszúból a TPP magas rangú vezetőjének augusztusi meggyilkolása miatt.

Leave a Comment