Növekszik a globális recesszió kockázata közgazdászok

A központi bankok arra irányuló kísérletei, hogy kamatemelésekkel agresszívan küzdjenek az árnyomás ellen, recesszióba süllyeszthetik a világgazdaságot – jelentette pénteken a Bloomberg több közgazdászra hivatkozva. A szakértők rámutattak, hogy miután fél százalékponttal emelték a kamatot, az amerikai jegybank, az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England (BoE) vezetői mindannyian jelezték további emelések szükségességét, bár elismerték. hogy gazdaságaik gyengülnek. A növekvő kockázat az, hogy a monetáris politika további szigorítása annyira aláássa a keresletet és a munkaerő-felvételt, hogy jövőre a világgazdaság zuhanására kényszeríti – írta a Bloomberg. “Csak a globális recesszió szélén állunk” A Bank of America globális gazdasági kutatási részlegének vezetője, Ethan Harris mondta a portálnak.

Az elmúlt több mint 40 év leggyorsabb inflációja állítólag megváltoztatta azt, amit a közgazdászok neveznek “reakció funkció” a politikai döntéshozók, köztük Jerome Powell Fed-elnök. „Általában azt várnák, hogy könnyítsék a hitelezést, amikor a gazdaság összeomlott, hogy korlátozza a háztartásokat és a vállalatokat érő károkat” jegyzi meg a jelentés. Most, miközben az árak növekedése jóval meghaladja a jegybankárok 2%-os céljait, a gazdasági visszaesések mellett is az ellenkező irányba haladnak. “A központi bankok körében egyre inkább az az érzése támad, hogy inkább megkockáztatják, hogy túl sokat csinálnak” – mondta Harris, és hozzátette „Nem akarják alábecsülni, és később vissza kell jönniük, és újra túrázni kell.” A jelentés rámutatott, hogy 2021-ben a központi bankárok alábecsülték a Covid által sújtott gazdaságokban a növekvő árnyomás veszélyeit, ami az infláció kontrollálhatatlanságához vezetett.

A Bloomberg szerint a fenyegetés az, hogy szigorú hozzáállásuk tovább ronthatja az amúgy is súlyos helyzetet, elmélyítve a visszaeséseket, amelyek a döntéshozók reményei szerint rövidek és sekélyek lesznek.„Ha 2022 az infláció megugrásának, az emelkedő kamatlábak és a részvénypiaci zuhanás többszörösének az éve volt, 2023 a makrociklusé lesz” – mondta Joe Little, az HSBC Asset Management globális vezető stratégája. “Valószínűleg elértük a jegybanki szelídség csúcsát, ahogy a fő inflációs ráták hűlni kezdenek” hozzátette.

Leave a Comment