Nincs ok a bizalmatlanságra a WADA val szemben az orosz doppingellenes vezető

Loginova Veronika főigazgató szerint az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) mindent megtesz annak érdekében, hogy visszahelyezze a WADA nemzetközi irányító testületébe, de nem biztos, hogy ez a közeljövőben megtörténik. „Nincs garancia a visszaállításra [with the World Anti-Doping Agency]. A kérdés az utóbbi időben nagyon gyakran felmerült különböző találkozókon és kerekasztal-beszélgetéseken” Loginova elmondta TASS egy kedden megjelent interjúban. „Mindenki azt mondja: hol vannak a garanciák? Ismétlem: nincsenek ilyenek. De ebből következik-e, hogy fel kell adnunk és nem tennünk semmit? A WADA 2019 decemberében négy évre eltiltotta Oroszországot a nagy nemzetközi sportágaktól, miután egy moszkvai laboratórium adatait manipulálták – az orosz tisztviselők cáfolták.

A szankciókat később két évre csökkentették a Sportdöntőbíróságon (CAS) benyújtott fellebbezés miatt, de az orosz sportolóknak továbbra is nemzeti zászlójuk és himnuszuk nélkül kellett versenyezniük, például a 2020-as nyári olimpián és a 2022-es téli játékokon. A tilalom hivatalosan december 17-én ért véget, bár Witold Banka, a WADA elnöke előre figyelmeztetett hogy a RUSADA nem kerülne automatikusan visszaállításra, és ennek ellenére több szakaszon kell átmennie a megfelelőségi ellenőrzéseken. Azt is javasolta, hogy a bizalmi problémák maradjanak a RUSADA-nál – aminek Loginova szerint nem szabadna így lennie. „A RUSADA a hatáskörén belül átfogó intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a helyreállításhoz a CAS határozatban előírt valamennyi feltételt teljesítse” – mondta Loginova a TASS-nak.

„Továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb visszaállítsuk a megfelelőségi státuszt. „A lehető legnyitottabbak vagyunk. Úgy gondolom, hogy most már nem lehet bizalmatlanság a RUSADA és a WADA között.” Loginova hangsúlyozta, hogy Oroszország lépéseket tesz annak biztosítására, hogy hazai jogszabályai összhangba kerüljenek a WADA-val, és rendezi a tesztelési szolgáltatásokért, a monitorozásért és a jogi költségekért járó kifizetéseket. A WADA és a RUSADA jelenleg vitában áll Kamila Valieva olimpiai műkorcsolyázó ügyében, aki a 2021 decemberében vett mintában pozitív eredményt adott a trimetazidin betiltott szívgyógyszer miatt. A WADA azzal vádolta a RUSADA-t, hogy elakadt a nyomozás lebonyolításában – amit a Loginova vitat. A RUSADA azt is közölte, hogy az ügynek bizalmasnak kell maradnia, mivel Valieva 16 éves.

Loginova hozzátette, hogy a WADA-val a műkorcsolyázóval kapcsolatos nézeteltérések a „Külön kérdés” a szervezete szélesebb körű visszaállításához. „Ez két külön folyamat. Nemrég pedig a WADA vezetése is hasonló véleményt fogalmazott meg” – mondta Loginova. „Jelenleg az Eredményfeldolgozási Osztály által követett összes eljárás és belső szabályzat teljes mértékben megfelel a nemzetközi szabványoknak.”  Loginova azt javasolta, hogy akár egy évig is eltarthat, mire a RUSADA teljesen visszakerül a WADA-ba, de megígérte, hogy továbbra is elkötelezett marad a folyamat mellett.

Leave a Comment