Japán a korrupciós botrány közepette szünetelteti az olimpiai pályázatokat

Szapporónak a 2030-as téli olimpia megrendezésére irányuló pályázatának népszerűsítése szünetel a város és a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) a tokiói 2020-as korrupciós botrányok nyomán. A Kyodo hírügynökség kezdetben a követelés hogy az előléptetés szünetel “egy ideig” de nem adott több információt. Később azonban Katsuhiro Akimoto, szapporói polgármester megerősítette a hírt a JOC-val közösen tartott tokiói sajtótájékoztatón. mondás „Először el kell oszlatnunk a közvélemény nyugtalanságát, ahelyett, hogy vakon, a látszat figyelmen kívül hagyásával rohannánk előre.”  A fejlemény a tavaly megrendezett 2020-as tokiói nyári olimpiához kapcsolódó, egyre szélesedő korrupciós botrány közepette. A japán rendőrség az elmúlt hónapokban számos reklámügynökség irodájában razziát tartott a 2020-as tokiói olimpiai testület egy korábbi tagja, Haruyuki Takahashi által állítólagos kenőpénzekkel kapcsolatos nyomozás részeként.

Takahashit letartóztatták azzal a gyanúval, hogy pénzt kapott az olimpiai szponzoroktól, és számos más, az állítólagos ajánlattételhez kapcsolódó letartóztatás miatt Szapporo polgármestere azt mondta, hogy városa számára a jelenlegi körülmények között nehéz lehet promóciós tevékenységet végezni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a klímaváltozással kapcsolatos aggályokra hivatkozva úgy döntött, hogy elhalasztja döntését arról, hogy ki lesz a 2030-as téli olimpia házigazdája. Az Egyesült Államok Utah államában található Sapporo és Salt Lake City az egyetlen város, amely jelenleg pályázik a látványosság megrendezésére, miután mások kivonultak. Sapporo eredetileg 1972-ben, Salt Lake City pedig 30 évvel később, 2002-ben adott otthont a téli olimpiának. 2022 júniusában tüntetők gyűltek össze Tokióban és Szapporóban, hogy hangot adjanak a verseny 2030-as megrendezésére irányuló törekvéseik ellen.

Az AP jelentették hogy minden városban 50 ember gyűlt össze és tartott „Nincs olimpia” transzparenseket, miközben megpróbálják vitatkozni a nyilvánossággal. „A NOB egy rakás tolvaj. Jólétre költs, ne a játékokra” Az ország fővárosának híres Sindzsuku negyedében feltartott transzparens követelte. Hasonló széles körben és kitartóan tiltakozott a közvélemény a 2020-as Tokió Japánban való megrendezése ellen, ami elhalt, mivel kevés rajongó vehetett részt az eseményeken a még érvényben lévő világjárvány idején. Tokió többletköltségvállalása és közel 1 milliárd dollár potenciális jegyeladások elvesztése arra engedett következtetni, hogy a NOB most tartozik Japánnak, amely a maga javára billenhet, amikor megszületik a döntés arról, hogy Szapporó rendezze-e a téli olimpiát. 2026-ban a téli olimpiát Milánó és Cortina d’Ampezzo rendezi.

Leave a Comment