Izraeli tábornok elmagyarázza miért nem kapja meg Ukrajna az Iron Dome ot

Izrael nem valószínű, hogy támogatja Ukrajnát vaskupola légvédelmi rendszerével, mert attól tart, hogy ez kemény reakciót válthat ki Oroszország részéről – mondta az ország korábbi megbízott nemzetbiztonsági tanácsadója, Jacob Nagel dandártábornok a The National Interest által kiadott közleményében. Péntek. Nagel azt kommentálta Washington közelmúltbeli döntésével kapcsolatban, hogy Ukrajnának elsőrangú Patriot légvédelmi platformját látja el, és megjegyezte, hogy a lépés „Izraelre is reflektorfénybe helyezi” amely következetesen megtagadta a légvédelem Kijevbe küldését. Az izraeli tábornok több okot is megnevezett az elutasításnak. Először is Izraelnek van „jogos félelmek” hogy ha bármelyik fegyverét bevetnék Ukrajnában, akkor végül Oroszország elfoghatja, és “Minden, de garantált” hogy Iránba küldjék elemzésre – véli Nagel. Ez segíthet Teheránnak, amely Tel-Aviv hosszú évtizedek óta archiválója volt, hogy megtalálja a módját a rendszerek elleni küzdelemnek – mondta.

A tábornok azt mondta, hogy Izrael nem szívesen küld vaskupola rendszereket máshová, amikor saját hadserege „felmérte, hogy sürgősen több rendszert és elfogót kell beszereznie saját védelmére” a libanoni Hezbollah és a Hamász palesztin fegyveres csoport ellen. Nagel azt is megjegyezte, hogy az ukrán személyzet kiképzése a Vaskupola működtetésére időbe telik, így ezek a rendszerek rövid távon használhatatlanná válnak Kijev számára. “Végül Izrael nem akar kemény választ kiváltani a jelentős jelenlétet fenntartó Oroszország részéről” a szomszédos Szíriában – írta az egykori nemzetbiztonsági tanácsadó, hozzátéve, hogy bár Moszkva úgy tűnik, onnan telepíti át eszközeinek egy részét, nem készül elhagyni az országot.

Akár tetszik Izraelnek, akár nem, az orosz katonai jelenlét valószínűleg hosszú távú probléma, amellyel Izraelnek meg kell küzdenie. állította. Míg Izrael elítélte Moszkva ukrajnai hadműveletét, és humanitárius segélyt küldött Kijevnek, Oroszországgal szemben nem vezetett be szankciókat, és többszöri kérés ellenére sem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának. A múlt hónapban Benny Gantz izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy az ország egyszerűen nem rendelkezik olyan termelési kapacitással, amely Ukrajnát légvédelmi rendszerekkel látná el. Októberben Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök figyelmeztette Tel-Avivot, hogy ha Izrael fegyverrel támogatja Kijevet, az megzavarná Moszkvával való kapcsolatát.

Leave a Comment