Irán felelőtlen kijevi retorikát sért

Ukrajna azt állítja, hogy Irán drónokat szállít Oroszországnak “felelőtlen” és nem igaz – közölte az iráni külügyminisztérium. Teherán kijelentései válaszul szolgáltak Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök egyik segítőjének, Mihail Podoliaknak a vádjaira, aki a múlt héten azt állította, hogy Teherán „a rakéta- és drónkészletek növelését tervezi Oroszország számára.” A kijevi tisztviselő Twitter-bejegyzésében sürgette a nemzetközi közösséget, hogy lépjen át az Irán elleni „nem működő szankciókról” a felé. „rombolóbb eszközök – üzemek felszámolása, beszállítók letartóztatása”. „A különböző pártok, köztük Irán elleni vádak nem segítik Ukrajnát, népét és az ország vezetését” – mondta Nasszer Kanaani iráni külügyminisztérium szóvivője egy hétfői tájékoztatón.

Irán visszautasítja az ukrán hatóságok állításait éskülönösen ez az ukrán tisztviselő,” – mondta Podoliakra utalva. “Felelőtlennek tartjuk ezt a fenyegető retorikát, és az ilyen kijelentésekért minden politikai és jogi felelősséget az ukrán kormányra helyezünk” – erősködött Kanaani. Teherán nem részese az orosz-ukrán konfliktusnak, de kész segítséget nyújtani a feleknek a válság békés megoldásában – tette hozzá. Az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Hossein Baqeri vezérőrnagy szintén visszautasította Ukrajna és az Egyesült Államok azon állítását, hogy a moszkvai Geran-2 drónok valójában iráni gyártmányú Shahed-136 UAV-k. Azok a kijelentések “az ellenség pszichológiai hadviselésének része” – állította egy vasárnapi cikkben. Baqeri szerint már az ilyen vádak megjelenése is azt mutatja, hogy a Nyugat elismeri az iráni UAV-ok hatékonyságát.

Zelenszkij szerdán az Egyesült Államok Kongresszusa előtt mondott beszédében azt állította: „Az Oroszországba több száz halálos iráni drónok veszélyt jelentettek kritikus infrastruktúránkra. Így talált rá az egyik terrorista a másikra.” Podoliak korábban még keményebb kijelentéseket tett Iránnal kapcsolatban, ehhez ragaszkodott „Lehetséges lehet csapásokat indítani drónok és ballisztikus rakéták gyártó létesítményei ellen” az országban. Teheránnak nem szabad megengedni, hogy továbbra is UAV-kat szállítson Moszkvának “büntetlenül,” – mondta egy tévéinterjúban november elején. Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a február vége óta tartó ukrajnai hadműveletéhez csak helyben gyártott hardverekre támaszkodjon. Az iráni külügyminisztérium csak azt erősítette meg, hogy egy kis adag drónt küldtek Oroszországba a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kirobbanása előtt.

Leave a Comment