Indokolt az orosz Ázsiára váltásról szóló beszéd futballtisztviselő

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által Oroszországgal szemben kirótt szankciók azt jelentik, hogy az Ázsiai Labdarúgó-szövetséghez (AFC) való esetleges költözésről szóló megbeszélések tovább folytatódnak. „elkerülhetetlen és indokolt” Alekszej Sorokin vezető futballtiszt szerint. Az orosz csapatokat jelenleg minden szinten eltiltották a FIFA- és UEFA-versenyektől az ukrajnai konfliktus miatt. A férfi válogatottat megfosztották attól a lehetőségtől, hogy kijusson a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságra, Oroszország pedig már kikerült a következő, 2024-es UEFA Európa-bajnokságból. Alekszandr Djukov, az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFU) elnöke múlt hónapban megerősítették hogy az UEFA elhagyására és ázsiai társához való csatlakozásra vonatkozó potenciális ajánlatot a végrehajtó bizottság december 23-i ülésén fontolják meg.

Sorokin szerint – aki az RFU korábbi főigazgatója volt, és a 2018-as oroszországi világbajnokság helyi szervezőbizottságát vezette – az ilyen megbeszélések a körülményekhez képest elkerülhetetlenek. „Régóta és teljes jogú tagja vagyunk az UEFA-nak. Rengeteg versenyt rendeztünk, erősek a kapcsolatok, minden munkaszinten megvan a bizalom. A futballban Európa részének tekintjük magunkat” Sorokin elmondta TASS szerdán. „Ugyanakkor azzal is szembesülünk, hogy nem tudunk sem válogatott, sem klubmérkőzéseket játszani, ami jelentősen kihat a futballunkra. És ez finoman szólva is. „Ezért bizonyos alternatívák megvitatása feltétlenül elkerülhetetlen és indokolt. Ez az állapot, amikor a válogatott nem játszik, nem tarthat sokáig.” Sorokin azt is leírta, hogy az orosz csapatok a közeljövőben visszatérhetnek az UEFA- és FIFA-versenyekre „rendkívül kicsi” akár semleges helyszíneken.Az orosz férfi válogatott idén mindössze három mérkőzést játszott, szeptemberben Kirgizisztánnal, novemberben Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal mérkőzött meg.

Márciusban a világbajnoki selejtező rájátszásának elődöntőjét kellett volna megvívniuk Lengyelország ellen, de riválisaik nem voltak hajlandók játszani, mielőtt Oroszországot eltiltotta az UEFA és a FIFA. Klubszinten az orosz csapatokat legalább a 2022/23-as szezonra eltiltották az olyan versenyektől, mint a Bajnokok Ligája és az Európa-liga. Nem az orosz futballfigurák az egyetlenek, akik fontolgatják az ázsiai szövetségekhez való esetleges költözést. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csúcstalálkozóján Svájcban Korábban, ebben a hónapbanaz Ázsia Olimpiai Tanácsa (OCA) azt javasolta, hogy az orosz sportolók részt vegyenek az égisze alatt zajló eseményeken, ami potenciális visszaút lehet számukra a versenyre a 2024-es párizsi olimpia előtt. A NOB közölte, hogy megvizsgálja a javaslatot, és támogatni fogja a lépést a tagok körében, köztük az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) körében.

Leave a Comment