Horvátország megszerezte a labdarúgó világbajnokság bronzérmét

Horvátország a harmadik helyen végzett a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután szombaton legyőzte Marokkót a harmadik helyért vívott rájátszásban a Kalifa Nemzetközi Stadionban. Marokkó, amely már az első afrikai nemzetként bekerült a történelemkönyvekbe, amely bejutott egy világbajnokság elődöntőjébe, mindvégig méltó beszámolót adott. A horvátok azonban megragadták az esélyeiket a bronzérem megszerzésére, az örökzöld Luka Modric vezetésével, aki 162. válogatottságát nyerte meg szinte biztosan utolsó vb-mérkőzésén. A kevesebb mint négymillió lakosú ország Franciaország mögött a második helyen végzett négy évvel ezelőtt Moszkvában, és mára a globális futball egyik erőművének kell tekinteni, tekintettel arra, hogy két egymást követő világbajnokságon is lenyűgözőek.

A magasan jegyzett védő, Josko Gvardiol már hét perc után bólintott egy ügyes szettlabdában, így Horvátország korán megszerezte a vezetést, de ezt alig két perccel később Achraf Dari visszafogta, amikor egy fehér csülkös volt a meccs előtt. Marokkó, amely annyira lenyűgöző volt az elmúlt négy hétben Katarban, előrenyomult a félidő elteltével, és az első 45 percben talán a jobb oldalnak bizonyult. De ez még azelőtt történt, hogy a horvát Mislav Orsic a torna egyik legszebb gólját szerezte meg közvetlenül a szünet előtt, szögletes lövése a kapufáról és a hálóba pattant, így a marokkói kapus, Yassine Bounou tehetetlen néző lett. A második félidő, talán megjósolhatóan, nem volt annyira fergeteges, mint a nyitó 45 perc. Horvátország nagyrészt megelégedett azzal, hogy előnyt tudhat magáénak, bár a Chelsea játékosa, Mateo Kovacic közel került a halálhoz, míg a marokkói Youssef En-Nesyri a léc fölé fejelt, és a horvát kapus, Dominik Livakovic a helyére került.

Végül Horvátország méltó győztes lett – és ez egy megfelelő platform volt, ahonnan a világ egyik legjobb középpályása, Luka Modric leigazolt a sportág bemutató eseményéről. Míg a vb-trófea végül elkerülte, az elmúlt négy évben átadott ezüst- és bronzérem méltó tisztelgés hazája valaha volt legnagyobb játékosa előtt. Ami Marokkót illeti, a harmadik helyért folytatott rájátszás túl távoli hídnak bizonyult a torna meglepetéscsomagjához – de hazatértek Belgium, Spanyolország és Portugália legyőzésével, valamint örökre az első afrikai csapatként, amely a bajnokságban játszott. világbajnokság utolsó négyesét. És ezt a mondatot a csapatukon kívül senki sem hitte volna el mindössze négy héttel ezelőtt.

Leave a Comment