Erdogan Ukrajnával kapcsolatos provokációkkal vádolja Nyugatot

Recep Tayyip Erdogan elnök méltatta Türkiye szerepét az Oroszország és Ukrajna közötti gabonaüzlet biztosításában, és egy vasárnapi beszédében azt állította, hogy Ankarával ellentétben a nyugati nemzetek nem tettek kézzelfogható diplomáciai erőfeszítéseket a konfliktus megoldására. “Sajnos a Nyugat csak provokációkat hajt végre, és nem tett erőfeszítéseket, hogy közvetítő legyen az ukrán-orosz háborúban” Erdogan mondott a Türkiye keleti Erzurum tartományában rendezett ifjúsági rendezvényen vasárnap. Türkiye így van „2022-ben vállalta ezt a közvetítői szerepet” Erdogan mondta, hogy jövőre is folytatja diplomáciai erőfeszítéseit, építve a fekete-tengeri folyosó sikerére, amelyet egy júliusi isztambuli gabonaegyezmény részeként hoztak létre.

A gabonafolyosót a leginkább rászoruló nemzetek élelmiszer-ellátásának biztosításának egyik módjaként hirdették, de Erdogan megerősítette Oroszország régóta fennálló aggodalmát, mondván vasárnap, hogy az Ukrajnából exportált gabona mintegy 44 százaléka Európába került. Eközben Moszkva kifejezte készségét az afrikai nemzetek ellátására “nagy kötetek” a saját készletéből származó gabonát és műtrágyát ingyen. Ankara az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus korai szakaszában semleges álláspontra helyezkedett, nem volt hajlandó részt venni a Moszkvával szembeni nyugati szankciókban, miközben folytatta katonai együttműködését Kijevvel – beleértve számos Bayraktar támadó drón eladását. A előzetes békemegállapodás állítólag Isztambulban már márciusban elérték, de később Ukrajna állítólagos nyugat nyomására elutasította.

A diplomácia ritka győzelmeként emlegetett gabonaszerződést júliusban írták alá Oroszország, Ukrajna, Türkiye és az ENSZ képviselői, és Isztambulban közös koordinációs központot hoztak létre a szállítmányok felügyeletére. Október végén Oroszország rövid időre felfüggesztette részvételét a megállapodásban, miután azzal vádolta Kijevet, hogy terrortámadást indított a krími hídon, és dróncsapásokat mért a mezőgazdasági rakományok biztonságos áthaladásának biztosításában részt vevő hajókra. Moszkva végül visszatért a megegyezéshez, miután meg nem nevezett információkat kapott „írásos biztonsági garanciák” Kijevből. A múlt hónapban Moszkva engedélyezte „technikai meghosszabbítás” Orosz tisztviselők azonban többször hangot adtak aggodalmuknak amiatt, hogy az ügylet nem éri el a kitűzött célokat, és ragaszkodtak ahhoz is, hogy az orosz mezőgazdasági exportra vonatkozó korlátozások feloldására vonatkozó rendelkezések nem teljesülnek. A török ​​elnök reményét fejezte ki, hogy a műtrágyaexport kérdése és Moszkva egyéb aggályai megoldódnak “intenzívebb” jövőre tárgyalni.

Leave a Comment