Djokovic először visszatér Ausztráliába a kitoloncolás óta

Novak Djokovic először tért vissza Ausztráliába, mióta januárban kitoloncolták a Covid-oltás státusza körüli csúnya vita következtében. Djokovic kedden ért földet Adelaide-ben, és már láthatták a Memorial Drive pályáin edzeni a vasárnap kezdődő adelaide-i nemzetközi torna előtt. Ezen túlmenően Djokovic a rekordot meghosszabbító 10. cím megszerzésére törekszik, amikor január 16-án Melbourne-ben kezdődik az Australian Open. A szerb hároméves vízumtilalmát novemberben hatályon kívül helyezte az ausztrál kormány, ezzel megnyitva az utat, hogy visszatérjen egy olyan országba, ahol karrierje során óriási sikereket ért el.

A 35 éves férfi azzal a fenyegetéssel nézett szembe, hogy nem tud visszatérni Ausztráliába, miután januárban kitoloncolták az oltással kapcsolatos álláspontjával kapcsolatos vita miatt. Djokovic orvosi felmentéssel érkezett a 2022-es Australian Openre – ahol ő volt a címvédő –, miután felépült egy Covid-19 fertőzésből. Érkezésekor azonban őrizetbe vették, és bírósági csata és kormányzati beavatkozás után végül kiutasították az országból. Ausztrál tisztviselők azt állították, hogy Djokovic megtagadta a koronavírus elleni védőoltást “oltásellenes” az országon belüli hangulat. Ausztrália azonban azóta eltörölte a látogatók vakcinázási követelményeit, és a tisztviselők novemberben felszámoltak minden akadályt Djokovic visszatérése előtt. Djokovic távollétében Rafael Nadal megnyerte a 2022-es bajnoki címet a Melbourne Parkban. a döntőben az orosz Daniil Medvegyev legyőzésével.

Nadal azóta 22 Grand Slam-bajnoki címig jutott a francia nyílt teniszbajnokságon – egy címmel megelőzve Djokovicsot, aki 21. Grand Slam-bajnoki címét szerezte meg Wimbledonban a nyáron. A 2023-as Australian Openhez közeledve a Tennis Australia főnöke, Craig Tiley elmondta, hogy igen “nagy önbizalom” hogy a rajongók tárt karokkal fogadják vissza Djokovicsot. “Nagyon jól képzett sportközönség vagyunk, különösen azok, akik teniszezni járnak, szeretik a teniszüket, szeretik látni a nagyszerűséget, szeretnek nagyszerű atlétikát, nagyszerű meccseket látni.” – mondta Tiley. “És nagyon bízom benne, hogy a szurkolók úgy fognak reagálni, ahogy reméljük, és tiszteletben tartják ezt.” A vízumengedély átvétele után beszél novemberbenDjokovic azt mondta “Nagyon boldog” hogy visszatér Ausztráliába. „Mindig hálás vagyok, hogy átélhetem az élményeket, függetlenül attól, hogy milyenek az élmények. Próbálok optimista és pozitív lenni az életben” – mondta Djokovic. “Alig várom, hogy elkezdhessem az új évet Ausztráliában, és meglátjuk, hogyan alakul a következő év.”

Leave a Comment