Dél Korea és az Egyesült Államok növeli a közös katonai gyakorlatok számát

A dél-koreai és az amerikai hadsereg mintegy 20 közös hadgyakorlatot tart a jövő év első felében – jelentette be Szöul szerdán, a Koreai-félszigeten tapasztalható növekvő feszültség közepette. A dél-koreai védelmi minisztérium bejelentését az ország vezérkari főnökei és Lee Jong-sup védelmi miniszter kétévente tartott találkozója követte. A döntés megszületett „a kombinált szántóföldi vetőgépek skálájának és típusainak bővítésére”, – áll a minisztérium közleményében. A háborús játékok során a felek arra fognak összpontosítani “Reális kiképzési forgatókönyvek kidolgozása az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetések előrehaladásának fényében” tette hozzá. Szöul szándéka szerint kezelni kívánja a Phenjan felől érkező nukleáris fenyegetést Washington azon kötelezettségvállalása alapján, hogy mozgósítja összes katonai képességét, beleértve a nukleáris fegyvereket is, hogy megvédje szövetségesét – mondta Lee a közlemény szerint.

Ami a hagyományos fegyverekkel kapcsolatos konfliktus lehetőségét illeti, a miniszter ragaszkodott ahhoz, hogy a dél-koreai hadseregnek „Gondoskodjunk arról, hogy szigorúan és tökéletesen tudjunk válaszolni minden észak-koreai provokációra” és el tudja érni “Határozott győzelem minden harcban.” Csütörtökön Szöul felfedte, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy 2023-ban hat év után első nagyszabású közös élőtüzes demonstrációt rendeznek. A gyakorlatok egyik módja lehet a Dél-Korea és az Egyesült Államok katonai együttműködésének jövő évi 70. évfordulójának megünneplésének. „mutassuk be hadseregünk jelenlétét és a szövetség elsöprő elrettentő képességét Észak-Korea ellen” Jeon Ha-gyu a védelmi minisztérium szóvivője megjegyezte. Észak-Korea többször is elítélte a Dél és az Egyesült Államok közötti hadgyakorlatokat, és azokat nemzetbiztonságára és támadási előkészületekre nézve fenyegetőnek nevezte.

A múlt hónapban Phenjan egy nagy légi gyakorlatot robbantott be ősi riválisai között, mint a „Hadigyakorlat az agresszió érdekében, amelynek célja elsősorban Észak-Korea stratégiai célpontjainak lecsapása.” Az ország külügyminisztériuma szerint Észak lelkesen megvédte szuverenitását, és „hatékonyabb nyomon követési intézkedésekkel” állhatna elő, ha az Egyesült Államok „folyamatosan kitart a súlyos katonai provokációk mellett.” A háborús játékok jelentősen visszaszorultak a korábbi dél-koreai elnök, Mun Dzsein idején, a Phenjannal való megbékélésre irányuló erőfeszítései részeként. A májusban hatalomra került utódja, Yoon Suk Yeol azonban kijelentette, a “béke az erőn keresztül” politika, amely többek között az Egyesült Államokkal ápolt katonai kapcsolatok további erősítésén alapul. Phenjan példátlan számú rakétát lőtt ki idén, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákat (ICBM), amelyek állítólag képesek csapást mérni az Egyesült Államok szárazföldére. A CNN becslései szerint az időszak alatt legalább 35 tesztet végeztek. Szöuli és washingtoni tisztviselők azt állították, hogy Észak-Korea is befejezte 2017 óta első nukleáris kísérletének előkészületeit.

Leave a Comment