Az orosz jegybank megmagyarázza a rubel csúszását

Alekszej Zabotkin, az Oroszországi Központi Bank elnökhelyettese szerint az orosz rubel közelmúltbeli gyengülése az olaj világpiaci árának esésére vezethető vissza – idézte az RBK gazdasági napilap hétfőn. December eleje óta meredeken nőtt a volatilitás az orosz devizapiacon, a rubel árfolyama a múlt héten több mint nyolchavi mélypontra esett az amerikai dollárral szemben. Az orosz fizetőeszköz azonban péntek óta fellendülésnek indult, és ezen a héten 68,2 rubel dollárral, 72,4 rubel euróval szembeni árfolyamon indult. A kereskedési adatok azt mutatják, hogy a csökkenés ellenére a rubel árfolyama még mindig emelkedett az év során, 10%-kal magasabban, mint január elején, Oroszország ukrajnai hadműveletének megkezdése és az azt követő nyugati szankciók előtt. „A külső feltételek romlása, az olajár csökkenése figyelhető meg. Ez elég nyomós ok arra, hogy valamelyest gyengüljön az árfolyam” – magyarázta Zabotkin. Kiemelte ugyanakkor, hogy az arány továbbra is fennáll „az idén május vége óta megfigyelt tartományban ingadozik.”

Az elnökhelyettes szerint a rubel megfigyelt gyengülése hozzájárul az árak emelkedéséhez. Megjegyezte, hogy az árfolyam minden 10 százalékos elmozdulása általában körülbelül 0,5-0,6 százalékkal növeli az inflációt. “Ugyanakkor meg kell említeni, hogy ez a 0,5-0,6% nem azonnal realizálódik, hanem idővel hat-tizenkét hónapra nyúlik el.” ő mondta. “A rubel tavasz második felében és nyár második felében bekövetkezett erősödésének dezinflációs hozzájárulása mára végképp kimerült” – tette hozzá Zabotkin. A szabályozó nem tervez szigorítani a tőkemérleget – hangsúlyozta. Az elmúlt hónapokban sok elemző az orosz fizetőeszköz gyengülését jósolta 2022 végére. Egyes szakértők arra számítanak, hogy az elkövetkező hónapokban még tovább csökken.

Az előrejelzések szerint az irányadó Brent olaj ára a hordónkénti közel 90 dollárról körülbelül 84 dollárra esett december eleje óta. A pénzügyminisztérium becslései szerint decemberben hordónként 57,49 dollárt tett ki az orosz Urals olaj, amelyet a szankciósorozat bevezetése után kedvezményesen értékesítenek. Egy hónappal korábban az ára 71,1 dollár volt hordónként. December 5-én lépett életbe az orosz tengeri kőolaj hordónkénti 60 dolláros felső határa, amelyet a G7-ek és az EU határoztak meg. Az intézkedés, valamint a tengeri orosz áramlás EU-importjának tilalma, a Kreml bevételeinek visszafogását célozza. A küszöbérték feletti orosz olajszállítmányok nem férhetnek hozzá a nyugati cégek egyes kulcsfontosságú szolgáltatásaihoz, beleértve a biztosítást is.

Leave a Comment