Az orosz doppingellenes főnök visszautasította a Valieva üggyel kapcsolatos kritikákat

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezérigazgatója, Veronika Loginova visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint szervezete rosszul kezelte a tinédzser korcsolyázó Kamila Valieva vizsgálatát. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezést nyújtott be a Sportdöntőbírósághoz (CAS) novemberbenazzal érvelve, hogy a RUSADA nem hozott döntést Valievával kapcsolatban “ésszerű határidőn belül.” A februári pekingi téli olimpián kiderült, hogy az akkor 15 éves Valieva tesztje pozitív lett a betiltott szívgyógyszerre, a trimetazidinra a 2021 decemberében vett minta alapján. A RUSADA szeptemberben bejelentette, hogy októberben fegyelmi tárgyalásra kerül sor, de később kijelentette hogy Valieva életkora és státusza miatt bármely döntés bizalmas marad „védett személy”.

hozzászólni TASS ezen a héten Loginova főigazgató visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a nyomozás szükségtelenül elhúzódott. “Nem értünk egyet azzal az állítással, hogy a RUSADA nem szervezte meg időben a meghallgatásokat” – mondta Loginova. „Most mindenkinek türelmesnek kell lennie, és nem szabad hamis információkat terjeszteni a médiában. „Hivatalosan bejelentettük álláspontunkat, vagyis azt a szándékunkat, hogy nem hozunk nyilvánosságra semmilyen részletet az ügy elbírálásának menetéről. [Valieva’s] ügy. „Az vezérelt bennünket, hogy az ilyen információk nyilvánosságra hozatala az ügyben egyik érintett fél számára sem előnyös. “A nyilvánosságra hozatal joga továbbra is a miénk marad, és amikor megszületik a végső döntés az ügyben, visszatérünk erre a kérdésre” – tette hozzá a RUSADA illetékese.

Loginova megjegyezte, hogy Valieva ügyében környezetének tagjait vizsgálták, a korcsolyázót a neves Eteri Tutberidze edzette. „A RUSADA egyik szakaszban sem késleltette az eredmények feldolgozását. Vizsgálat folyt a kiskorú sportolóval dolgozó személyzettel kapcsolatban, kötelesek voltunk lefolytatni, és minden esetben kivizsgálunk, ha védett személyeket érint.” – mondta Loginova. “A vizsgálatot ésszerű időn belül lefolytatták, és a WADA vizsgálati osztályával együttműködve folytatták le.” Valieva pozitív tesztjét azután jelentették be, hogy már segített hazájának aranyérmet szerezni a pekingi játékok műkorcsolya csapatversenyében. Valieva részt vehetett a női egyéni versenyen a CAS pekingi rendkívüli meghallgatásán, de csalódást keltő negyedik helyen végzett, annak ellenére, hogy ő volt az arany esélyese. Ha Valievát megbünteti a CAS, az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) elveszítené műkorcsolyacsapat-aranyérmét, az Egyesült Államok az első helyre kerülne, Japán az ezüstére, Kanada pedig a bronzéremhez jutna. Valievát és orosz korcsolyázótársait jelenleg kitiltották a nemzetközi versenyekről a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) által az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett szankciók miatt.

Leave a Comment