Az izraeli orvosok szembeszállnak Netanjahu szövetségeseivel

Izraeli orvosok és kórházi személyzet dacos üzeneteket tettek közzé, miután Benjamin Netanjahu hivatalba lépő miniszterelnök keményvonalas cionista koalíciós partnerei azt mondták, hogy lehetővé akarják tenni a vallási egészségügyi szolgáltatók számára, hogy elhárítsák az LMBT-betegeket. Az izraeli parlament csütörtökön szavaz Netanjahu új kormányáról, miután a volt miniszterelnök szövetséget kötött az ultraortodox Zsidó Hatalom és Vallási Cionizmus pártokkal, valamint több kisebb konzervatív frakcióval, hogy megszerezze magának a hatodik ciklust. Netanjahu új ágyasai azonban máris vitákat váltanak ki a visszatérő vezetőről. Orit Struck vallási cionizmus képviselő jelentette ki múlt héten, amit Izrael törvényeinek kell kifejezniük „az erkölcsi kódexe”, és hogy az orvosoknak jogukban áll ne szolgálni az LMBT-közösséghez tartozó embereket, feltéve, hogy egy másik orvos van a keze ügyében.

Mind a Vallási Cionizmus, mind az Egyesült Tóra Judaizmus párt rendelkezik ragaszkodott hozzá hogy a Netanjahu Likud pártjával kötött koalíciós megállapodásaik tartalmaznak egy záradékot, amely lehetővé teszi a magánvállalkozások tulajdonosai számára, hogy vallási meggyőződésükre alapozva utasítsák el vásárlóikat – mint például Jack Phillips keresztény pék nagy horderejű esete az Egyesült Államokban. Netanjahu vasárnap megrótta jobboldali szövetségeseit, és többször hangsúlyozta, hogy kormánya nem engedi meg az LMBT-személyek diszkriminációját. „Abban az országban, amelyet én fogok vezetni, nem lesz olyan helyzet, amikor egy személy, legyen az LMBT, arab vagy ultraortodox vagy bármilyen más személy, bemegy egy szállodába, és nem kap szolgáltatást, bemegy orvoshoz, és nem kap szolgáltatást. ” – mondta a videó nyilatkozat.

A vita azonban nem csitul. A Sheba Medical Center hétfőn közzétett egy videót az Instagramon, amelyen az egész ország egészségügyi dolgozói mondják “Mindenkivel bánunk.” Hasonló kijelentéseket tettek a haifai Rambam Medical Center és az ashkeloni Barzilai kórház orvosai és munkatársai – jelentette az Associated Press. Az LMBT-furoron kívül a hírek szerint az Egyesült Tóra judaizmus is követelte hogy engedélyezzék a nemek szerint elkülönített nyilvános rendezvényeket, ugyanakkor felszólítják a kormányt, hogy vizsgálja felül a visszatérési törvényt: azt a politikát, amely lehetővé teszi bármely zsidó – gyermekeik és unokái – Izraelbe való bevándorlását. Ha Netanjahu ezt megtagadja, szövetségesei azzal fenyegetőzhetnek, hogy lemondnak a hivatalba lépő miniszterelnök ellen felhozott korrupciós vádakról szóló törvényhozás támogatásáról.

Leave a Comment