Az egyik legerősebb hadihajó több időt tölt a javítással mint a tengeren The Times

A HMS Prince of Wales, a Királyi Haditengerészet legnagyobb hajója és Nagy-Britannia második repülőgép-hordozója 2019-es üzembe helyezése óta több időt töltött javítás céljából dokkolás céljából, mint szolgálatban – írja a The Times hétfőn. A hajó jelenleg egy skót kikötőben ül, és eltört a propellertengely. A 2019 decemberében hivatalosan hadrendbe állított, 3,2 milliárd font értékű (3,8 milliárd dollár) hadihajó azóta mindössze 267 napot töltött a tengeren – írja az újság. jelentettéka Honvédelmi Minisztérium adataira hivatkozva. Szenteste volt a 268. nap, amikor javítás alatt állt. A hónap elején tartott előadásában Sir Tony Radakin admirális, a Védelmi Vezérkar főnöke elismerte, hogy a fuvarozó a károk forrása volt. “mélyen frusztráló” problémákat. Ilyen megahajók „Tömeges tőkeprojektek, ahol néha a dolgok rosszul sülnek el” – tette hozzá Radakin.

A Királyi Haditengerészet úgy írja le a walesi herceget “Az egyik legerősebb felszíni hadihajó, amelyet valaha építettek az Egyesült Királyságban.” A NATO legújabb F-35B többcélú harci repülőgépének indítására alkalmas, pilótafülke 70 méter széles és 280 méter hosszú, a fedélzetén lévő repülőgépekkel pedig körülbelül 1400 fős személyzet szükséges az üzemeltetéshez. A fuvarozó hibái kettővel kezdődtek nagyobb árvizek 2020-ban. A második árvíz több ezer gallon tengervízzel töltötte meg a gépteret, aminek következtében a walesi herceg kimaradt az Egyesült Államokba tervezett utazásáról, és hat hónapos javításra visszatért Portsmouth-i kikötőjébe. A fuvarozónak 2021-ben sikerült elhajóznia Gibraltárra, de egy évvel később ismét bekövetkezett a katasztrófa, amikor nem sokkal azután tönkrement, hogy idén augusztusban elhagyta Portsmouth-t az Egyesült Államok felé. A mérnökök sérülést fedeztek fel a hajócsavar tengelyén, amit a haditengerészeti tisztviselők állítólag hibáztatták a legénységen elfelejtve megfelelően bekenni.

A Királyi Haditengerészet szóvivője azt mondta a The Timesnak, hogy a sérült akna javítása 2023 tavaszáig tart, ezután a walesi herceg visszatér Portsmouthba, hogy további vizsgálatokat végezzen. “Előre tervezett karbantartás.”A Munkáspárt elítélte a brit konzervatív kormányt, amiért megengedte, hogy a hajó többször meghibásodjon. „A flottánkra a tengeren van szükségünk, nem pedig a dokkban ragadva” John Healy árnyékvédelmi miniszter mondta. “A HMS Prince of Wales a NATO zászlóshajója, és a miniszterek nem engedhetik meg, hogy problémák aláássák fegyveres erőink képességét, hogy közös gyakorlatokat vezessenek.”

Leave a Comment