Az Egyesült Államok aggodalmát fejezi ki Kína Tajvan melletti tevékenysége miatt

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezi ki Pekingnek a Tajvani-szorosban tett akciója miatt – mondta a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának egyik tisztviselője az AP-nak hétfőn a térségben zajló nagyszabású kínai hadgyakorlatok közepette. Washingtonnak érdeke a megtartása “béke és stabilitás” a régióban – mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Tajvant. Kína katonai tevékenysége az önkormányzati sziget közelében „destabilizál, téves számításokat kockáztat, és aláássa a regionális békét és stabilitást” – mondta a névtelenséget kérő tisztviselő. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) a múlt héten hatalmas tengeri gyakorlatot indított a térségben. Peking válaszadásra szólított fel a “provokáció” Taipei és Washington.

Hétfőn Tajvan közölte, hogy az elmúlt 24 órában összesen 71 kínai sugárhajtású vadászgépet, tengeralattjáró-elhárító repülőgépet, elektronikus hadviselési repülőgépet és felderítő drónt, valamint hét haditengerészeti hajót észleltek a sziget közelében. A kínai hadsereg, amely a gyakorlatokat hívta össze “közös tűzcsapás gyakorlatok”, mondta a lépés “határozott válasz a fokozódó összejátszásra” a területen. Múlt pénteken Joe Biden elnök aláírta a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó nemzeti védelmi felhatalmazási törvényt, egy olyan kiadási törvényt, amely legfeljebb 2 milliárd dollár értékű katonai kölcsönt tesz lehetővé Tajvannak a következő öt évben. A Nemzetbiztonsági Tanács illetékese hétfőn fenntartotta, hogy az Egyesült Államok “állandó érdeke a béke és stabilitás a Tajvani-szoroson túl” hozzátéve azonban, hogy az “Továbbra is segíteni fog Tajvannak a megfelelő önvédelmi képesség fenntartásában, összhangban hosszú távú kötelezettségvállalásainkkal és összhangban az egy Kína politikájával.”

Kína és az Egyesült Államok viszonya megromlott az elmúlt hónapokban, miután Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztusban a szigeten tett látogatást. Peking az Egy-Kína politika értelmében a nemzeti terület elidegeníthetetlen részének tekinti a szigetet, amely 1949 óta önuralma volt, de soha nem nyilvánította ki függetlenségét Kínától. Miközben hivatalosan követte az Egy Kína politikáját, és elismerte Peking szuverenitását a sziget felett, Washington aktívan támogatta Tajpejt, többek között fegyverek eladásával is. Washington és Peking is többször vádolta egymást a Tajvani-szoros helyzetének destabilizálásával. Múlt pénteken Wang Yi kínai külügyminiszter azzal vádolta meg az Egyesült Államokat “hátba szúrja Kínát” telefonon Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Leave a Comment