A WADA Oroszország ellenes szankciói lejárnak de a bizonytalanság továbbra is fennáll

A WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség munkatársai felülvizsgálják Oroszország doppingellenes intézkedéseit, miután lejárt a Sportdöntőbíróság (CAS) által Oroszországgal szemben kiszabott két évre szóló szankció. Az Orosz Doppingellenes Ügynökséget (RUSADA) megfosztották drogtesztelési státuszától, miután megvizsgálták az orosz sportolókkal kapcsolatos laboratóriumi adatok manipulációját 2012 és 2015 között, ami miatt az orosz sportolóknak eltiltották az olimpiai játékokon való részvételt. Világbajnokság saját zászlójuk alatt. Oroszország az elmúlt két évben sem tudott nemzetközi eseményeknek otthont adni. A szankciók december 17-én, szombaton véget értek – ennek ellenére a RUSADA tekintélyét a WADA vezetői továbbra is felülvizsgálják.

A múlt héten Witold Banka, a WADA elnöke hivatkozott Kamila Valieva tinédzser orosz műkorcsolyázó ügyére, akire a pekingi olimpia előtti pozitív drogteszt benyújtása miatt négyéves eltiltást próbálnak kiszabni. “A WADA álláspontja az ügyben minden szakaszban egyértelmű volt”, Banka mondott. “Annak ellenére, hogy hivatalos értesítést küldtek a RUSADA-nak a probléma azonnali megoldása érdekében, ésszerű időn belül nem történt előrelépés”. A szankciók szombati lejárta után a WADA álláspontja változatlan. “A RUSADA továbbra sem tartja be a világ doppingellenes kódexét. December 17-én a WADA vezetése átfogó felülvizsgálatot kezdeményez annak érdekében, hogy gondosan felmérje, hogy a RUSADA eleget tett-e a CAS-határozatban meghatározott összes visszaállítási feltételnek.” – áll a közleményben. “Amint a WADA vezetése úgy véli, hogy minden feltétel teljesült, az ügyet a Független Megfelelőségi Felülvizsgáló Bizottsághoz (CRC) utalja meg.

A visszaállítás feltételeinek maradéktalan teljesítésének elmulasztása azt eredményezi, hogy a RUSADA nem megfelelőségi státusza mindaddig fennmarad..” A WADA eredetileg négy év büntetést kért Oroszországra, bár hozzátette, hogy tehetetlen a szankciók meghosszabbítására, és közleményében kijelentette, hogy csalódott, hogy a CAS nem volt hajlandó eleget tenni eredeti ajánlásának. Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke ugyanakkor megismételte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korlátozásokat írt elpolitikai okokból” helyén marad, amit ő mondott “ellentmond(ok) az Olimpiai Chartának.” Orosz tisztviselők szerint nincs ok a WADA szankcióinak meghosszabbítására, és a RUSADA hatékonyan és eredményesen működik. Oroszországnak is van megkezdett lépéseket saját jogszabályai módosításának biztosítása, a WADA-val való összehangolása, szerint Veronika Loginova RUSADA vezetőjének.

Leave a Comment