A világ lassított vonatbalesetben van Nouriel Roubini

A globális közösség számos új fenyegetéssel néz szembe, amelyek a háborúk, járványok és éhínség idejébe vezethetik vissza – mondta Nouriel Roubini neves közgazdász a Financial Timesnak. A Wall Street által “Doktor Doom”-nak nevezett férfi szerint az elmúlt 75 évben tartó optimizmus és növekedés időszaka az emberiség számára kivétel, nem szabály. “Azt hiszem, a világ valóban lassított vonatbalesetben van. Vannak jelentős új fenyegetések, amelyek korábban nem léteztek, és egyre csak gyűlnek, és nagyon keveset teszünk ellene– szögezte le a közgazdász. Az 1958-ban született Roubini azt mondja, korábban soha nem kellett aggódnia a nagyhatalmak közötti háborúk, az éghajlatváltozás, a globális járványok, a deglobalizáció vagy a kereskedelmi háborúk miatt.

Súlyos recesszió vagy súlyos depresszió miatt aggódtam? Természetesen nem. Aggódtam a pénzügyi válság miatt? Soha nem hallottam a pénzügyi válságról…Ez az idő más, de más az elmúlt 75 év viszonylagos békéhez, haladáshoz és jóléthez képest, mert azelőtt az emberiség története éhínség, háború, betegség és népirtások története volt. hamar– figyelmeztetett. Roubini szerint a politikusok és közgazdászok szisztematikusan követnek el hibákat, amikor az egyre súlyosbodó gazdasági válságban uralkodnak. Például azt mondta, hogy komolyan alábecsülik az infláció elleni küzdelemhez szükséges erőfeszítést és időt. Az általános konszenzus a következő:hat hónapos recesszió, nagy ügy,– mondta Roubini, de hangot adott, hogy nem ért egyet ezzel a gondolattal.

Nem, ez nem egy rövid és sekély recesszió lesz, hanem mély és elhúzódó lesz..” A közgazdász úgy véli, az európai helyzetsokkal rosszabb“, az Egyesült Királysággal”már stagflációban”, valamint a negatív gazdasági növekedés kilátásai. Roubini hozzátette, hogy mivel mind az állami, mind a magánszféra globális adóssága a jelenlegi szinten van, amely 2019-ben a világ GDP-jének 350%-át teszi ki az 1999-es 220%-ról, valószínűtlen, hogy a világ központi bankjai elég magasra emelik a kamatot ahhoz, hogy leküzdjék a gazdasági válságot. Roubini szerint az egyetlen dolog, ami segíthet megbirkózni az összes globális fenyegetéssel, az a technológiai fejlődés, például a magfúzió terén elért áttörés. 15-20 évig tart. De 15 és 20 év múlva már pusztulásra vagyunk ítélve,” – zárta gondolatait a közgazdász.

Leave a Comment