A valóságsztárt pénzbírsággal sújtották a kriptográfia

Kim Kardashian amerikai reality-sztárt 1,26 millió dolláros pénzbírsággal sújtották, mert elmulasztotta nyilvánosságra hozni, hogy az EMAX kriptovaluta tokenek Instagramon történő népszerűsítéséért fizettek – jelentette be hétfőn az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet. Az ügynökség megbírságolta Kardashiant, merttörvénytelenül reklámoznak” – a token egy bejegyzésében, amelyet tavaly tett az Instagramon, ahol több mint 331 millió követője van, és a tíz legnépszerűbb felhasználó egyike. A Keeping Up With the Kardashians sztárnak 250 000 dollárt fizetett a token készítője, az EthereumMax a posztért, amely a cég weboldalára mutató hivatkozást tartalmazott, ahol az EMAX megvásárlására vonatkozó utasítások találhatók. Az 1 millió dolláros büntetésen felül az ügynökség 260 000 dollárt számolt fel Kardashian-nal, ami a posztért fizetett kamattal együtt járt. Ezenkívül három évre eltiltották a kriptovaluták reklámozásától, és együtt kell működnie azzal, amit a SEC folyamatban lévő vizsgálatnak minősít.

Ez az eset emlékeztet arra, hogy amikor hírességek vagy influencerek támogatják a befektetési lehetőségeket, beleértve a kriptoeszköz-értékpapírokat, az nem jelenti azt, hogy ezek a befektetési termékek minden befektető számára megfelelőek.” – mondta Gary Gensler, a SEC elnöke az ügynökség közleményében, amelyet egy kirívó megjegyzés kísért YouTube klip figyelmeztetve, hogy “a hírességek ajánlásai nem jelentik azt, hogy egy termék megfelelő az Ön számára, sőt, őszintén szólva, hogy jogos.” Kardashian beleegyezett, hogy kifizesse a bírságot és alávesse magát a büntetésnek, anélkül hogy elismerte vagy cáfolta volna a SEC megállapításait. A Forbes szerint 1,8 milliárd dolláros nettó vagyonnal a valamikori vállalkozónak feltehetően nem volt szüksége a promóciós díjra. Azonban nem ő az egyetlen híresség, aki forró vízben landolt, amiért az EthereumMax termékeit elküldte követőinek. A bokszoló Floyd Mayweather és a Boston Celtics korábbi kosárlabdázója, Paul Pierce is a cég fizetési listáján szerepelt, és mindhármukat januárban beperelték a befektetők, akik azt állították, hogy becsapták őket a hírességek hírverése és a cég neve.

Annak ellenére, hogy felületesen hasonlít az Ethereummal, a kriptográfiai tér második legnagyobb érmével, az EthereumMaxnak nincs tényleges kapcsolata az érmével. “Ez olyan lenne, mintha egy éttermet „McDonald’sMax” néven reklámoznának, amikor a névhasonlóságon és azon a tényen kívül, hogy mindkét cég élelmiszertermékeket árul, semmi más kapcsolatban nem volt a McDonald’s-szal.” – áll a befektetők panaszában. Az EthereumMax alapítói, Steve Gentile és Giovanni Perone így írnak:kriptovaluta-fejlesztők titokzatos csoportja”, szintén alperestársként nevezték meg a csoportos perben. Nyilvánvalóan nem tántorítják el jogi kudarcai, Kardashian állítólag a pénzügyi szektorba terjeszti ki csodálatos márkáját, és elindítja a SKYY Partners nevű magántőke-céget.

Leave a Comment