A TikTok anyavállalata elbocsátja dolgozóit az amerikai felhasználók adatkövetése miatt

A ByteDance – a TikTok kínai anyavállalata – csütörtökön jelentette be, hogy belső vizsgálatot folytatott, amely megállapította, hogy több alkalmazottja jogosulatlanul fér hozzá amerikai felhasználók, köztük két újságíró adataihoz. A New York Times által látott vállalaton belüli e-mailben a vállalat azt közölte, hogy négy alkalmazottat bízott meg azzal, hogy keresse meg a nyáron a belső kommunikáció feltételezett kiszivárgásának forrását. Keresésük során a dolgozók úgy döntöttek, hogy TikTok-fiókjukon keresztül hozzáférnek számos amerikai állampolgár IP-címéhez és egyéb adataihoz, de végül nem találtak semmilyen szivárgást. Azok között, akiknek adataihoz hozzáfértek, volt Emily Baker-White újságíró, aki a Forbes-nak dolgozik, és Cristina Criddle, a Financial Timestól ​​– derül ki a vállalati e-mailből, amely nem fedte fel a többi érintett TikTok-felhasználó kilétét.

A ByteDance azt állítja, hogy azóta elbocsátotta mind a négy alkalmazottat, akik részt vettek a rendszerben, megjegyezve, hogy közülük kettő Kínában, míg a többiek az Egyesült Államokban dolgoztak. A vállalat azt is közölte, hogy átalakította belső ellenőrzési és kockázati csoportját, és megfosztotta az egyesült államokbeli adatokhoz való hozzáférést ettől a részlegtől. A bejelentés azután történt, hogy a Forbes októberben közzétett egy cikket, amelyben megvádolta a ByteDance kínai székhelyű csapatát, hogy a TikTok alkalmazást használják bizonyos amerikai állampolgárok személyes tartózkodási helyének megfigyelésére. A TikTok kezdetben tagadta a vádakat, és ragaszkodott hozzá, hogy nem gyűjtött „pontos GPS-helyinformáció amerikai felhasználóktól” és csak az IP-címeket használta a megjelenítéshez „releváns tartalom és hirdetések”.

Korábban az amerikai törvényhozók, valamint az elmúlt két kormányzat aggodalmát fejezte ki a TikTok adatvédelmi és biztonsági kockázatai miatt. 2020-ban Donald Trump volt amerikai elnök még arra utasította a kormányt, hogy fontolja meg a közösségi média platform teljes betiltását, nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezve azt. Noha teljes tilalomra soha nem került sor, számos állam kormányzója hivatalosan betiltotta a TikTok telepítését a kormány által kibocsátott eszközökre. Az amerikai szenátorok egy olyan javaslatot is benyújtottak, amely megtiltja a szövetségi kormány alkalmazottainak az alkalmazás használatát állami tulajdonú eszközökön. Josh Hawley republikánus szenátor felhívta a TikTok-ot „Trójai faló a Kínai Kommunista Párt számára.” Peking elutasította ezeket a vádakat, mint az amerikai törvényhozók kísérletét, hogy lejáratják a nyugati közösségi média platformokkal versengő kínai technológiai óriást.

Leave a Comment