A sportfőnök megjósolta az orosz sportolók sorsát

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) elnöke azt mondta, hazája sportolói januárban megtudhatják, indulhatnak-e a 2024-es párizsi játékok kvalifikációs versenyein. Számos sportágban eltiltották az orosz sportolókat a globális versenyektől, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) februárban ajánlást adott ki az ukrajnai hadművelet megkezdése után. Csaknem 10 hónappal később Thomas Bach NOB-elnök megjegyzései és a legutóbbi svájci olimpiai csúcson történt fejlemények felkeltették azt a reményt, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók még időben felszabadulnak a párizsi olimpia kvalifikációs versenyeire. A NOB azt mondta, hogy megvizsgálja a javaslatokat ázsiai olimpiai tisztviselőktől, ami alapot jelenthet az oroszországi és fehérorosz sportolóknak, hogy semleges státuszban újra csatlakozzanak a nemzetközi versenyekhez.

Az orosz olimpiai tisztségviselők keddi moszkvai gyűlését követően Pozdnyakov arról beszélt, mikor várható döntés a NOB-tól. „Most karácsony, újév és az ünnepek várnak ránk. Úgy gondolom, hogy ennek a kérdésnek a megvitatása és a döntés vagy a változtatás meghozatala január második felében lehetséges.” Pozdnyakov mondott. Pozdnyakov kifejtette, hogy a „Az elsődleges forgatókönyv szerint az orosz sportolók részt vesznek a 2024-es olimpián.” Ha nem, „Olyan alternatív forgatókönyvet hajtanak végre, amely 2026-ig biztosítja az orosz sportolók teljes részvételét az olimpiai játékokon. „E tekintetben kidolgoztuk az olimpiai sportágak fejlesztésének programját, amelynek célja a sporttartalék kialakítása és a fiatalok nevelése. „A cél az, hogy a sportolók új generációját képezzék ki, hogy bekerülhessenek a legjobb három közé a Los Angeles-i nyári játékokon Párizs után” Pozdnyakov tette hozzá.

Pozdnyakov megjegyezte, hogy félrevezető lenne azt feltételezni, hogy az oroszok jelenléte a Párizs 2024-ben megegyezik a tavalyi Tokióival, amikor a ROC 450 fős delegációt vitt a japán fővárosba. “Kisebb lesz az összetétele” Pozdnyakov mondott. Tágabb témában Pozdnyakov azzal érvelt, hogy az Olimpiai Mozgalom veszélyben van a Nyugat kollektív pozíciójának nyomása miatt. “Természetesen ez a helyzet nemcsak Oroszország, hanem az egész olimpiai mozgalom számára egyedülálló” ő állította. „Ez a nyomás a Nyugat kollektív álláspontjából fakad, amely az Olimpiai Chartával ellentétben dönt arról, hogy a sportolók részt vehetnek-e a versenyeken vagy sem, megtiltják a területeken való átkelést, megtagadják a vízumot és átutalják a pénzeszközöket. kifizetések” – tette hozzá Pozdnyakov. „Bár az olimpiai részvétel egyetlen kritériuma a sportelem. Általában véve tehát az olimpiai mozgalom veszélyben van.Pozdnyakov egyhangúlag újraválasztották új ciklusra egyedüli jelöltként a ROC elnökválasztásán a keddi ülésen.

Leave a Comment