A sportesemények nem teljesek oroszok nélkül miniszterelnök helyettes

Az olyan jelentős nemzetközi sportesemények, mint az olimpia, nem jöhetnek számításba “teljes” orosz sportolók részvétele nélkül – mondta Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes. Az ukrajnai konfliktus miatt továbbra is eltiltották az orosz és fehérorosz sportolókat számos globális versenyről. Egy lehetséges váltásban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyilatkozta a hónap elején hogy elkezdi felfedezni a két ország sportolóinak visszaútját. Csernisenko ezt mondta hétfőn Moszkvában az orosz sportvezetőkkel tartott összejövetelen “józan ész” érvényesülnie kell. „A sportolóink ​​nélkül a nemzetközi versenyek, beleértve az olimpiai játékokat is, hiányosak” – mondta az orosz miniszter, idézve TASS. „Az eredményeket követően a [IOC] Lausanne-i csúcstalálkozón kezdeményezést fogadtak el az ajánlások felülvizsgálatára [on banning Russian athletes].

“A Sportminisztérium, az Orosz Olimpiai Bizottság és a Külügyminisztérium mindent megtesz a korlátozások megszüntetése érdekében, le kell szögezni, hogy a hangulat a józan észt diktálja.” Csernisenko hazájában meghatározó sportember, és a 2014-es szocsi téli olimpiai játékok szervezőbizottságának elnöke volt. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt megfosztották olimpiai érdemrendjétől, miután Moszkva februárban megkezdte katonai hadjáratát. Csernisenko megjegyezte, hogy a sportolókra sújtott jelenlegi szankciók, amelyek a NOB sportszövetségekhez intézett ajánlása miatt jöttek, arra késztették Oroszországot, hogy szorosabb sportkapcsolatokat keressen a Nyugattól távol. „Alternatív formátumokon dolgozunk a BRICS-szel és az SCO-val [Shanghai Cooperation Organization] országok,” – mondta Csernisenko.

Annak ellenére, hogy az Oroszországgal szemben elsöprő szankciókat szabtak ki – amelyek között szerepelt a márciusi pekingi téli paralimpián az ország parasportolóinak utolsó pillanatban történő teljes kitiltása is – a miniszterelnök-helyettes szerint országa jól alkalmazkodott az alternatív hazai rendezvények megszervezéséhez. „Paralimpikonjainkkal kompenzáltuk az igazságtalanságot [by organizing] a téli-nyári játékok, az „Együtt vagyunk – Sport”” mondott Csernisenko. „Szó sincs Oroszország átfogó elszigeteléséről, rosszakaróink nem jártak sikerrel. „Jövőre legalább 13 000 versenyt tesszük le az országban.” A NOB korábban, decemberben Svájcban tartott csúcstalálkozóján kijelentette, hogy megvizsgálja az Ázsia Olimpiai Tanácsának (OCA) javaslatát, hogy az orosz és fehérorosz sportolók visszatérjenek az égisze alatt zajló versenyekre. Ez felkeltette a reményt, hogy a 2024-es párizsi olimpiát megelőzően a sportolók még időben kvalifikálják magukat a selejtezőre.

Leave a Comment