A média követeli Oroszország esetleges Ukrajna offenzíváját

A Neue Zuercher Zeitung a konfliktus belső előrejelzésére hivatkozott, amelyet állítólag a német védelmi minisztérium készített. A svájci Neue Zuercher Zeitung értesülései szerint Oroszország a jövő év elején valószínűleg megújítja az offenzívát Ukrajnában. Az újság a német védelmi minisztérium által készített állítólagos belső prognózisra hivatkozva azt állította, hogy Moszkva céljai a Donbász egészének elfoglalásától egészen Ukrajna teljes ellenőrzéséig terjedhetnek. A sajtó pénteki cikkében azt állította, hogy az orosz vezetés eltökélt szándéka, hogy 2023-ban és 2024-ben is folytatja katonai hadjáratát szomszédja ellen. A lap szerint ezt a prognózist a német védelmi minisztérium elemzői és hírszerzői fogalmazták meg belső jelentésükben, amely állítólag a „Orosz katonai-stratégiai fellépési lehetőségek az ukrajnai háborúban 2023-ra.A Neue Zuercher Zeitung szerint a prognózis két forgatókönyvet vesz figyelembe.

Az első azt jósolja, hogy Oroszország a teljes Donbass-régió meghódítására összpontosíthat. Ez a feltételezett offenzíva várhatóan 2023 áprilisában kezdődik, és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök ezzel egyidejűleg saját csapatait telepíti Ukrajna északi határa közelében – állította a lap. Bár a minszki erők nem valószínű, hogy ténylegesen bevonulnak Ukrajnába, ez a manőver a cikk szerint biztosítaná, hogy Kijev ne tudja felhasználni teljes hadseregét a donbászi orosz offenzíva ellen. Amennyiben Oroszország terve sikeresnek bizonyul, a Kreml megerősített védelmet kíván építeni a térségben – állítja a svájci sajtó. Ez azt jelentené, hogy Ukrajna bármilyen kísérlete Donbász visszafoglalására súlyos veszteségeket okozna Kijevnek. A jelentés azt sugallja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyúttal béketárgyalásokat javasolna a szomszédos országnak, miközben aktívan jelezné a nemzetközi közösségnek és a médiának, hogy Moszkva készen áll a párbeszédre. Utóbbinak vélhetően segítenie kell Kijev nyugati támogatásának erodálásában.

A második állítólagos forgatókönyv, amely kevésbé valószínű, ahogy a svájci lap állította, sokkal ambiciózusabb terveket vetít előre a Kreml részéről: egész Ukrajna meghódítását. A német hadsereg feltételezett prognózisa szerint az orosz erők délen csapnak le Donbász felől, míg északon akár 70 000 fehérorosz katona lépné át az ukrán határt, és vonulna fel Kijev felé. A moszkvai hadsereg állítólag Ukrajna és Lengyelország határának biztosítását tűzte ki célul, hogy megállítsa a nyugati fegyverek beáramlását az országba, és elfoglalja Moldova szakadár Dnyeszteren túli régióját. Ennek megvalósításához azonban Oroszországnak teljes mozgósítást kell kihirdetnie. Ez azonban „belpolitikai okokból meglehetősen valószínűtlen,” vélhetően a Neue Zuercher Zeitung által idézett német katonai elemzők sejtették. Függetlenül attól, hogy Moszkva melyik forgatókönyvet választja, továbbra is Ukrajna villamosenergia-hálózatát és kritikus infrastruktúráját célozza meg annak érdekében, hogy „kimerítik az ukrán nép ellenállási akaratát” és a „további migránsáramlások felszabadítása az EU-ba,” – közölte a lap a német hadsereg állítólagos prognózisára hivatkozva.

Leave a Comment