A legfontosabb szövetségesek utalnak Boris Johnson visszatérésére

Nadine Dorries szerint a volt miniszterelnök lesz a Konzervatív Párt egyetlen reménye, ha vereséget szenved a helyhatósági választásokon. A májusi választási megaláztatás miatt Boris Johnson volt brit miniszterelnök jövő karácsonyra visszatérhet hivatalába – mondta Nadine Dorries volt kulturális államtitkár az Expressnek. Dorries továbbra is Johnson egyik legmeghatározóbb támogatója maradt még azután is, hogy júliusban kiszorították a Downing Streetről. „Szerintem van esély arra, hogy jövőre ilyenkor tovább csökkenjen a szavazások száma, és Boris Johnsont ismét a Downing Streeten látjuk.” – mondta Dorries a briteknek újság hétfőn Dorries azzal érvelt, hogy Rishi Sunak miniszterelnök alacsony népszerűsége, valamint a májusi helyhatósági választási vereség kilátásba helyezésével a konzervatív képviselők ráébresztik a konzervatív képviselőket, hogy Johnsonnak köszönhetik politikai karrierjüket, aki 2019-ben Margaret vezetése alatt a pártot 1987 óta a legnagyobb többséghez irányította. Thatcher.

“Sokan azok közül, akik Borisz-ellenesek voltak, rájönnek, hogy székhelyük nélkül semmit sem érnek” – folytatta a nő. “Nincs hangjuk, senkit nem érdekel, hogy mit fognak mondani, még a munkaügyi központban sem.” Johnson júliusban mondott le, miután hónapokig tartó botrányok zajlottak, amelyek középpontjában saját koronavírus-zárlati szabályainak megsértése áll. Míg a saját kabinetjén belüli lemondási hullám segített kiszorítani Johnsont, a helyettesei – Liz Truss, majd Rishi Sunak – nem sokat segített a párt népszerűségének feltámasztásában a szavazók körében. Egy friss szerint közvélemény kutatás, a konzervatívok csaknem 300 mandátumot veszítenének, ha azonnali általános választásokat tartanának, a Munkáspárt pedig 314 mandátumos többséget szerezne. A közvélemény-kutatás szerint Sunak nemcsak a miniszterelnökséget veszítené el, hanem saját yorkshire-i választókerületét is.

A közelgő helyhatósági választások nem fenyegetik közvetlenül Sunak hatalmát, de barométerként szolgálnak majd kormánya közvéleményére. A hangos vereség valószínűleg arra fogja bátorítani a Munkáspártot, hogy a kitűzött 2025. januári időpont előtt általános választásokat írjon ki. Keir Starmer, a munkáspárti vezető októberben általános választásokat követelt Truss lemondását követően. “Úgy gondolom, hogy a májusi önkormányzati választások nagyon nehézek lesznek számunkra, de Rishi nem fog menni” – mondta Dorries az Expressnek. Dorries támogatta Johnsont a „Partygate” botrány alatt, és Sunakot és más kulcsfontosságú torykat vádolta meg egy “puccs” hogy eltávolítsák hivatalából. Dorries Truss szeptemberi kinevezését követően lemondott dolgozó egy Johnsonról szóló könyvön “bukás,” és várhatóan felkerül Johnson lemondó kitüntetési listájára, és kortárs minősítést kap.

Leave a Comment