A La Scala válaszol az orosz zeneszerzők

A híres milánói La Scala színház kitart amellett, hogy az orosz kultúrát nem szabad „büntetni” az Ukrajna elleni hadművelet miatt. A vezetőség megvédte azt a döntését, hogy orosz zeneszerzők műveit is felveszi legújabb műsorába, miután egy ukrán konzul a moszkvai propagandakampány eszközeinek nevezte őket. Az ANSA olasz hírügynökség szerint Andrey Kartysh, Ukrajna milánói főkonzulja levelet küldött Dominique Meyer, a La Scala vezérigazgatójának, valamint Giuseppe Sala milánói polgármesternek és Attilio Fontanának, a lombardiai régió vezetőjének. “felülvizsgálat” programját a 2022-2023-as szezonra, hogy elkerülje „A propaganda lehetséges elemei”. A diplomata idézte a “Nagy csalódás és sajnálat” az olaszországi ukrán közösség. „Az Orosz Föderáció a kultúrát arra használja fel, hogy súlyt adjon nagyságáról és hatalmáról szóló kijelentéseinek” – írta, ezzel érvelve „a propagandájának pátyolgatása csak táplálhatja a rezsim imázsát [in Moscow] és ezen túlmenően gonosz ambíciói és számtalan bűncselekménye.”

A La Scala legújabb évadát december 7-én, Modeszt Muszorgszkij 19. századi orosz zeneszerző „Borisz Godunov” című operájával indítja. Az opera egy orosz cárról szól, aki a bajok idején uralkodott, a 17. század eleji Oroszországban a politikai felfordulás és turbulencia időszakában. A műsorban szerepel még a Pjotr ​​Csajkovszkij által jegyzett „A diótörő” balett, valamint Anna Netrebko orosz szoprán előadása. A La Scala zenei igazgatója, Riccardo Chailly megvédte a döntést, hogy „Boris Godunov”-t a színpadon mutatják be. “Egy remekmű eltávolítása a kultúra büntetését jelenti” – érvelt a Corriere della Sera című lap szombati idézetével. „A művészetnek nem szabad fizetnie azért a pusztításért, ami február 24-e után történt” – mondta Chailly arra a dátumra utalva, amikor Oroszország megkezdte katonai műveletét a szomszédos államban. Hozzátette: Muszorgszkij vagy Alekszandr Puskin költő és regényíró műveit elvetni olyan lenne, mint Shakespeare vagy Dante műveit.

Chailly megjegyezte, hogy az operaház a konfliktus korai szakaszában támogatását fejezte ki Ukrajnának, és áprilisban 380 000 eurót (393 000 dollárt) gyűjtött össze az ukrán menekültek számára. Francesco Micheli színpadi rendező, aki a La Scala igazgatótanácsának tagja, felhívta az ukrán főkonzul kérését. “vakmerő,” mondván, hogy ő „figyelmen kívül hagyja, hogy az operának nincs kapcsolata a helyzettel” hazájában. „Szerintem a La Scala úgy tekint a programra, mint a kultúra egyesítő értékének bemutatására. Ezért kell dicsérni a La Scalát” – mondta Vittorio Sgarbi, az olasz kultúráért felelős helyettes államtitkár. Nyugaton a konfliktus miatt több, Oroszországhoz köthető kulturális eseményt megszüntettek. Márciusban a varsói Lengyel Nemzeti Opera lemondta a „Borisz Godunov” ősbemutatóját, a Cardiffi Filharmonikus Zenekar pedig eltávolította a koncertekről Csajkovszkij „1812-es nyitányát”.

Leave a Comment