A Balenciaga elnézést kér a gyerekpornó hirdetésért

Bocsánatot kért a Balenciaga luxusdivatmárka, miután gyermekmodellekkel és BDSM-stílusú mackókkal kapcsolatos promóciós kampánya internetes haragot váltott ki. A cég jogi lépésekkel fenyegetőzött azonosítatlan felelősök ellen. A promóciós anyagot a Balenciaga mackótáskákat tartalmazó tavaszi/nyári kollekciójához készítették, és a hónap elején tették közzé. Olyan lányok szerepeltek benne, akik tinédzsernek látszottak, ölelkezve vagy olyan plüssjátékok mellett állva, amelyek látszólag BDSM-stílusú öltözékben voltak. A cég Instagram Stories oldalán kedden közzétett nyilatkozat szerint az összes platformról eltávolították a vitatott hirdetéseket. “A plüss mackótáskáinkat nem lett volna szabad gyerekekkel szerepeltetni ebben a kampányban” azt olvasta. “A kampányt azonnal eltávolítottuk minden platformról.”

Egy ezen a héten elterjedt tweet szerint a Balenciaga egy olyan jogi dokumentumot használt kellékként, amelyre hivatkozik “virtuális gyerekpornó”. A kép azonban egy másik fotózásról készült, amelyet novemberben adtak ki az Adidasszal együttműködésben. Néhány sasszemű kommentátor azt mondta, hogy megemlítette a 2002-es Ashcroft kontra Szabad Szólás Koalíció pert. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette a gyermekpornót tiltó szövetségi jogszabályok egyes részeit, amelyek a felperesek érvelése szerint ellentétesek az első kiegészítéssel. Az ítélet egyetértett abban, hogy a kormány nem tilthatja be azokat a képeket, amelyek nem obszcének, és amelyek készítése nem jár gyermekbántalmazással. Egyes sajtóorgánumok úgy azonosították, hogy az oldal a Legfelsőbb Bíróság ítéletéből származik a 2008-as Egyesült Államok kontra Williams ügyben. Ez a határozat egy másik, a gyermekpornó elleni küzdelemre irányuló szövetségi törvényt hagyott jóvá, amelyet a szólásszabadságra hivatkozva támadtak meg.

A vállalat elismerte, hogy a promóciós anyagaiban szereplő dokumentumok azok „nyugtalanító”, és jogi lépéseket ígért “a felelős felekkel szemben.” A vitát a Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson emelte ki hétfői műsorában. Felrobbantotta a ruhamárkát a készítésért „a gyerekpornó támogatása” a reklámkampánnyal. Arra kért mindenkit, hogy adjon hihetőbb magyarázatot arra vonatkozóan, hogy a képek mit akarnak üzenni, és kifogásolta az Instagramot, amiért engedélyezte az ilyen képeket a platformján. Néhányan azt állították, hogy a Balenciaga eltörölte Instagram hírfolyamát a vita közepette, de a Newsweek vitatta ezeket. A cég október elején megtisztította oldalát az iráni tüntetők támogatására, korábban pedig más politikai okokból, valamint Jean Paul Gaultier divatikon nyugdíjba vonulása alkalmából.

Leave a Comment