Szórakoztatóipari felvásárlások

Az orem Ipsum a nyomda- és szedésipar egyszerűen álszövege. A Lorem Ipsum az 1500-as évek óta az iparág szabványos álszövege, amikor is egy ismeretlen nyomdász vett egy gépkonyhát, és összekeverte, hogy elkészítse a mintakönyvet. Nemcsak öt évszázadot élt túl, hanem az elektronikus szedés felé való ugrást is, lényegében változatlan maradva. Az 1960-as években népszerűsítették a Lorem Ipsum részeket tartalmazó Letraset lapok kiadásával, és újabban az olyan asztali kiadói szoftverekkel, mint az Aldus PageMaker, beleértve a Lorem Ipsum verzióit is.

Régóta bevált tény, hogy az olvasó figyelmét elvonja az oldal olvasható tartalma, amikor az elrendezést nézi. A Lorem Ipsum használatának lényege, hogy többé-kevésbé normális betűeloszlású, ellentétben a „Tartalom itt, tartalom itt” használatával, így olvasható angolnak tűnik. Számos asztali kiadói csomag és weboldal-szerkesztő most a Lorem Ipsumot használja alapértelmezett modellszövegként, és a „lorem ipsum” kifejezésre való keresés sok, még gyerekcipőben járó webhelyet fog feltárni. Különféle változatok alakultak ki az évek során, hol véletlenül, hol szándékosan (injektált humor és hasonlók).

Gyökerei a klasszikus latin irodalom egy darabjára nyúlnak vissza, Kr.e. 45-ből, így több mint 2000 éves. Richard McClintock, a virginiai Hampden-Sydney College latin professzora egy Lorem Ipsum-részletből kikereste az egyik homályosabb latin szót, a consectetur-t, és végignézve a szó klasszikus irodalomban található idézeteit, felfedezte a kétségtelen forrást.

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit

A Lorem Ipsum a Kr.e. 45-ben írt Cicero „de Finibus Bonorum et Malorum” (A jó és rossz szélsőségei) 1.10.32 és 1.10.33 szakaszából származik. Ez a könyv az etika elméletéről szóló értekezés, amely nagyon népszerű volt a reneszánsz idején. A Lorem Ipsum első sora, a „Lorem ipsum dolor sit amet.”, az 1.10.32 szakasz egyik sorából származik.

A Lorem Ipsum szövegrészeinek számos változata elérhető, de a többség valamilyen formában elszenvedett humorral vagy véletlenszerű szavakkal, amelyek még csak egy kicsit sem tűnnek hihetőnek. Ha a Lorem Ipsum egy szakaszát kívánja használni, meg kell bizonyosodnia arról, hogy a szöveg közepén nem rejtőzik semmi kínos. Az interneten található összes Lorem Ipsum generátor hajlamos megismételni az előre meghatározott darabokat, ha szükséges, így ez az első igazi generátor az interneten. Több mint 200 latin szóból álló szótárat használ, és néhány modellmondatszerkezettel kombinálva létrehozza a Lorem Ipsum-ot, amely ésszerűnek tűnik. A generált Lorem Ipsum ezért mindig mentes az ismétléstől vagy a nem jellemző szavaktól.

Leave a Comment