Hogyan állítsuk le a túlköltekezést és kezdjünk el spórolni

Krónikus túlköltekező vagy, aki állandóan azon töpreng, hová tűnt el a pénzed? Valaki, akinek a hitelkártyája mindig kimerült? Valaki, akinek az adósságai meghaladják a havi jövedelmét? Valaki, aki mindig késztetésből vásárol dolgokat, és lelkiismeret-furdalást érez, miután megnézi a bankszámláját, és látja, hogy nem gyűjti a megtakarításait? A túlköltekezés számos tényező eredménye lehet – családi nevelés, érzelmi problémák vagy néha életmódváltás. De bármi legyen is a helyzet, ez egy veszélyes szokás, amely csak árt az anyagi egészségének. Szóval hogyan lehet megállítani a túlköltekezést?

Sokan küzdenek pénzügyeik irányításával. Ám a túlköltekezés megfékezéséhez meg kell tanulnunk uralkodni a pénzük felett, ahelyett, hogy hagynánk, hogy a pénzük irányítsa őket. Ha végre szeretnéd megtanulni, hogyan állítsd le a túlköltekezést és kezdje el a megtakarításait, a megfelelő oldalon vagy! Íme néhány tipp, amivel végre kordában tarthatod a kiadásaidat, és kézbe veheted pénzügyeidet!

Határozza meg, mi váltja ki a kiadásait

A túlköltekezés megállításának egyik kulcsa, hogy megértsük, mi váltja ki a szokást. Ha ezeket a kiváltó tényezőket eltávolítjuk az egyenletből, könnyebb lesz távol maradni a kísértéstől és a túlköltekezési késztetéstől.

Próbáljon felidézni, hogy vannak-e olyan napok a hónapban, amikor azon kapja magát, hogy impulzus-vásárlási körútra indul. Vagy vannak bizonyos környezetek, amelyek miatt költeni szeretne? Talán az ünnepek alatt? Vagy amikor ellátogat egy bizonyos bevásárlóközpontba vagy bazárba? Mit szólsz a hangulatodhoz és érzelmi állapotodhoz? Ezek a dolgok az irracionális költekezést is kiváltják? Jársz-e kiskereskedelmi terápiára, hogy jobban érezd magad, amikor rosszul vagy? Akkor is költeni kényszerül, amikor kirakatba mész a barátaiddal, vagy mert rossz költési szokásaik vannak? Amint megérti, hogy mi váltja ki a túlköltekezést, azt is meg tudja határozni, hogy mitől kell kerülnie. Így fokozatosan átveheti az irányítást a pénzügyei felett, mielőtt az még rosszabbra fordulna.

Kövesse nyomon kiadásait

A túlköltekezés másik oka az, hogy nem követjük nyomon kiadásainkat. A vásárlások, bármilyen kicsik is, felhalmozódnak és felhalmozódnak. Mielőtt észrevenné, túllépte a havi jövedelmét. Maradjon elszámoltatható minden elköltött dollárért, ha nyomon követi, mennyit költ napi, heti és havi alapon. Ha meg akarja tanulni, hogyan állítsa le a túlköltekezést, feltétlenül meg kell tennie tisztában van azzal, hogy hová megy a pénze. Kövesse nyomon a nagy és kis kiadásokat egyaránt. Mindezek hatással lehetnek a költségvetésére.

Hozzon létre egy költségvetést

A költségvetés létfontosságú része a pénzügyi helyzet egészséges megőrzésének. Segít abban, hogy bevételeit és kiadásait megfelelő szinten tartsa, így meghatározhatja, mit engedhet meg magának és mit nem. Miután megvan a havi kiadásainak listája, a következő lépés a bevételi források összeadása. Vegyük a fix havi kiadások összegét, mint például a rezsi, bérleti díj, autófizetés stb. Ezután hozzon létre egy listát a változó költségekről szórakozás, élelmiszer, gáz, ruha stb. Nézze meg, hogy az összes bevétele fedezi-e kiadásait, és van-e még hely megtakarításra. Legalábbis feketén-fehéren látva elkezdheti elemezni, hol csökkentheti (még ha csak átmenetileg is) a kiadásait. Arra is gondolhat, hogyan növelheti bevételét.

Vásároljon készpénzt hitelkártya helyett

Ha van hitelkártyája, és megpróbálja visszafogni a kiadásait, a legjobb, ha otthon hagyja a kártyáját. Csak fontos és nagyobb vásárlásokhoz használja. Használjon készpénzt, amikor kint vacsorázik, élelmiszert vásárol, és egyéb rutinszerű vásárlásokat végez. Ez arra készteti, hogy abbahagyja a költekezést, amikor elfogy a pénze. Ha mindig kéznél van a hitelkártyája, akkor tovább költhet. Ne feledje, a hitelkártyák nem a pénztárcája kiterjesztése. Átveszi az irányítást a pénze felett könnyebb mondani, mint megtenni, de mindenképpen lehetséges. Ha szeretné megreformálni költési szokásait, és megtanulnia, hogyan állítsa le a túlköltekezést, ezek a tippek jól jöhetnek!

Leave a Comment